Klaas Stortebeker

800px-Marienhafe_Denkmal_Klaus_Stoertebeker (1)Als in onze geschiedenislessen niet alleen maar was verteld over Holland, zouden we meer geleerd hebben over Friese helden en boeven, zouden we weten dat de grens tussen de Nederlanden en Noord-Duitsland heel lang erg diffuus was en zouden we het verhaal van Klaas Stortebeker kennen.

Het is de tijd van de Hanze, de tijd van de Oostvaart, de handel met Noord-Duitsland, Denemarken en Zweden, de Botnische Golf. Er was nog geen grens tussen Friesland en Oost-Friesland, geen wonder dus dat de ondernemende Klaas Stortebeker (ook bekend als Klaus Störtebeker) nu eens zijn overvallen pleegde op Bornholm en dan weer zijn heil zocht bij graaf Albrecht van Holland.

800px-Vitalienbrueder,_Wandmalerei_in_d,_Kirche_zu_Bunge_auf_Gotland,_gemalt_ca._1405

Afbeelding uit Gotland van piraten uit de 14e eeuw

De geschiedenissen spelen zich allemaal af in de 14e eeuw, heel lang gleden. De Friezen streden tegen de Hollanders, de Denen tegen de Zweden. Handige jongens als Klaas maakten gebruik van deze tegenstellingen en zagen overal brood in. Hij en zijn maten noemden zich ‘likedelers’, ieder die deelnam aan een veroveringstocht kreeg een gelijk deel van de buit. Vandaar dat in de DDR veel waardering was voor de piraat Störtebeker, er werden films over hem gemaakt, zijn daden werden bezongen.
In Hamburg is nog een standbeeld van hem te vinden, in Oost-Friesland zijn nog steeds muziekbands die zich naar Störtebeker noemen.

Veel weten we niet over deze volksheld. Volgens sommige bronnen was hij een weesjongen, afkomstig uit Groningen maar volgens andere bronnen kwam hij uit Wismar – daar kunnen ze nog steeds zijn geboortehuis aanwijzen. Zekerheid is er over de datum van zijn dood: hij werd veroordeeld wegens piraterij en onthoofd in Hamburg op 20 oktober 1401. Hij zou zonder hoofd nog een heel eind zijn doorgelopen, langs elf van zijn kameraden die volgens afspraak daardoor aan de doodstraf zouden ontkomen, maar de autoriteiten hielden zich niet aan die afspraak en ook deze elf werden onthoofd.
Het waren immers de gezellige middeleeuwen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Klaas Stortebeker

  1. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Hahaha, tja, die gezellige middeleeuwen!

    Like

  2. Blewbird zegt:

    Maar dat van die middeleeuwen, dat wisten ze toen niet. Zoals we nu niet weten…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s