Droevig nieuws

864x486Vanavond kwam dan eindelijk het bericht dat Corry Brokken is overleden. Het was al heel lang heel stil rond haar.
In 2013 schreef ik een blog over haar dat nog steeds veel wordt gelezen:

” In december werd Corry Brokken 80 jaar. Geen woord erover in de media. Toch was ze razend populair vanaf de jaren vijftig tot ver in de jaren zeventig. Vooral op de radio, maar ook op de televisie en in grote theatershows. Een prachtige, heldere stem, zijdezacht. Smaakvol altijd.

images3.jpegIk zag haar voor het eerst in Rotterdam toen mijn moeder me op zondagmiddag meenam naar hotel Atlanta aan de Coolsingel. Het moet midden jaren vijftig zijn geweest. We zaten dan bij één consumptie te genieten van een show die ergens op een klein podium werd opgevoerd. Bekende orkesten traden er op, maar ook klonken er operettemelodieën. En er was het optreden van ‘radiozangeres’ Corry Brokken.

In 1957 won ze het Eurovisiesongfestival met ‘Net als toen’ en van toen af aan was ze een vedette. Ze baarde opzien met de Nederlandstalige versie van Milord die bij ons op school niet gedraaid mocht worden. Ze behaalde nog veel andere successen en gouden platen met Nederlandstalige covers van grote Franse en Engels nummers. En dat allemaal voor een gewoon meisje uit Breda.
Wat was het bijzondere aan Corry Brokken? Mijn moeder vond haar vooral zo ‘beschaafd’, ze sprak het Nederlands zo verzorgd uit, in haar televisieshows werden geen mensen voor gek gezet, het was allemaal mooi en smaakvol. Maar in de eerste plaats was ze vooral toch een goede zangeres met een prachtige stem en een goede neus voor opmerkelijke unknown.jpegnummers, veel Frans repertoire. In Duistland werd ze na het succes dat ze ook daar had met een Duitse versie van Milord vooral getypeerd als een zangeres van het gewaagde lied over de zelfkant van het leven. Maar eind jaren ’60 vierde ze er triomfen met haar televisieshow Variété Zauber waarin veel grote internationale sterren haar gast waren.

Midden jaren zeventig bleven de successen uit, de rock and roll had zijn intrede gedaan, Corry Brokken koos een andere weg. Al eerder was ze begonnen met de studie rechten die rondde ze nu af. Ze werd advocaat en later rechter in Den Bosch. In 1996 kwam ze nog één keer terug met een CD en televisieoptredens, maar succes bleef uit. Het lichte, het zachte was uit haar stem verdwenen. Ze schreef haar memoires en sindsdien is het stil rond Corry Brokken.

Luister naar Corry Brokken Wees maar niet boos uit 1957 Ronnex-opname (Louis Mareschal/R.Alain/Willy van Hemert) 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Droevig nieuws

  1. Wieneke zegt:

    Zij was een echte lady.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s