Paarse ramen

DSCN0586Herengracht 609-611 “Twee huizen, een van twee traveeën (611) en een van 4 traveeën (609) achter een gevel met midden- en zijrisalieten en onder rechte zandstenen triglyfenlijst met attiek (plm 1750), 609 heeft nog de originele versierde stoep, balusters, spijltjeshek, en een zandstenen deuromlijsting, deur en snijraam uit XIX A. 611 heeft een onderpui met ingang en 5 stoeppalen (plm 1800).” (http://drimble.nl/monument/amsterdam )
61ad0a09df

Uit het Grachtenboek van Caspar Philips

Geen woord over de paarse ramen. Toch hebben die me altijd gefascineerd. Lang gleden hoorde ik er voor het eerst over, de gids op de rondvaartboot vertelde er over. Ik zag ze echter nooit, ik dacht dat het een van de mooie verhalen was die zulke gidsen nu eenmaal paraat moeten hebben, in het Frans, Duits, Engels, Italiaans, Russisch Chinees …

Maar paarse ramen zijn er nog steeds in enkele chique grachtenpanden zoals hier op Herengracht 611. Ze zijn niet met opzet paars gemaakt maar het was een gevolg van de toevoeging van mangaan aan het glas met de bedoeling om zuiver glas te maken. Glas zonder mangaan had een groene kleur.
Onder invloed van zonlicht verkleurde de vensters met dit mangaanglas en kregen ze een paarse gloed. In de 18e en 19e eeuw vonden sommige huizenbezitters dit zo deftig dat ze expres paars glas lieten vervaardigen.

In ons huis hadden een aantal ramen begin jaren zeventig nog oorlogsglas. Als je erdoor

imgres oorlogsglas

heen keek vertekende het de buitenwereld. Het was heel dun glas van een slechte kwaliteit. Nu wordt het speciaal gemaakt voor monumenten en is het zelfs erg duur. Onze ramen zijn nu voorzien van speciaal monumentenglas, dat heeft de dikte van gewoon glas maar isoleert wel.

 

Over de geheimtaal van de kunsthistorici:

images-1

snijraam

traveeën = een begrip in de vlakverdeling van een gevel, een travee heeft meestal de breedte van een venster die een aantal keren wordt herhaald. 
risaliet
= een gedeelte van een gevel van een gebouw dat over de hele hoogte licht naar voren uitspringt.

images

triglief


tryglie
f = (Gr. τρίγλυφος – “in drieën gekeept”) is de architectonische term voor een met twee hele en twee halve verticale sleuven versierde stenen plaat als onderdeel van een Dorisch fries. 
attiek
= een vaak versierde verhoging van de kroonlijst. Soms verborg zich hierhter een extra verdieping, de attiekverdieping of mezzanino.
Balluster = zuil of spijl.
Snijraam = Een bovenlicht met een rijk bewerkte versiering. Deze werd uit hout gesneden, vandaar de naam snijraam.

Zie ook: Het huis met de blauwe luiken, een van mijn eerste blogs, kort verhaal
http://wp.me/p1MauM-zI 

 

 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s