Een kus van Schimanski

Schermafbeelding 2016-06-27 om 10.03.29Nooit meer een nieuwe Schimanski. Götz George de acteur die dertig jaar lang gestalte gaf aan deze cultfiguur is vorige week aan kanker gestorven, 77 jaar oud. Op zijn verzoek is hij in alle stilte in Hamburg begraven.

Wat blijft zijn de mooie herinneringen en de 48 Schimanski-afleveringen die allemaal te vinden zijn op internet.

imgresVorige maand keek ik Medizinmänner terug, een afelevering met een sterke Nederlandse inbreng. Het scenario is van Chiem van Houweninge die heel veel voor Tatort heeft gewerkt, de regie was in handen van Peter Carpentier. De zaak draait om de handel in medicijnen en voert Schimanski en Thanner naar Rotterdam waar een spannende climax volgt. Schimanski en Thanner moeten nauw samenwerken met de Rotterdamse politie. Syliva de Leur speelt een belangrijke getuige die als dank voor haar bijdrage een kus krijgt van Schimanski. Het is een genoegen om deze geweldige comédienne nog eens terug te zien. Andere roller zijn er voor Pierre Bokma, Hans Dagelet, Jules Deelder, Joop Doderer, Gees Linnebank, Serge-Henri Valke em Marina de Vos, de vrouw van Chiem van Houweninge.

Ook in een eerdere aflevering ging Schimanski al eens naar Nederland, Kuscheltiere uit 1982 speelt deels in Amsterdam en heeft Geert de Jong een belangrijke rol en is er een bijrol voor Rijk de Gooyer.

imgres-1Ik was en ben nog steeds een groot fan van Götz George. Hij was een groot acteur die aan al zijn figuren altijd iets kwetsbaars meegaf. Prachtig en ontroerend is hij in in de film Der Totmacher uit 1995, een film over een Hamburgse moordenaar uit de jaren twintig. Alles draait om de ondervraging door een psychiater. Fritz Haarman is een labiele, zwakbegaafde jongeman die vierentwintig knapen zonder scrupules om het leven heeft gebracht. Een gruwelijk verhaal, heel indringend in beeld gebracht. George is dan een heel ander iemand dan de stoere, wat nonchalante Horst Schimanski.

Heel veel detail-informatie is te vinden op http://www.tatort-fundus.de/web/ermittler/sender/wdr-westdeutscher-rundfunk/schimanski.html

En https://de.wikipedia.org/wiki/Horst_Schimanski

Zie ook: Komt er nog één Schimanski? http://wp.me/p1MauM-Z5 
De laatste Schimanski – met een Nederlands tintje http://wp.me/p1MauM-1lr 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, film en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een kus van Schimanski

 1. fredvanderwal zegt:

  Ik was ook een fan van Schimanski

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Hé, wat gek. Ik heb nog nooit van die acteur gehoord en ook niet van die serie. Maar wel van Silvia de Leur. Dat was een grappig mens.

  Like

 3. Tilly Winkels zegt:

  Top serie tatort,met Schimanski en Tanner.was fan van de serie. De beste met George en Tanner,Nederlands tinte met Giem van Houweningen .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s