Hondjes van Toorop

Schermafbeelding 2016-06-29 om 12.24.47De afdeling 19e eeuw in het Rijksmuseum in Amsterdam sloeg ik altijd over. Met vrienden uit verre streken gaan we altijd meteen door naar de eregalerij om de Zwaan van Asselijn te bewonderen en, vooruit, ook even een blik te werpen op de Rembrandts en Vermeers en dan door naar de Aziatische afdeling soms naar een speciale tentoonstelling.

Maar op een dinsdagochtend stond ik opeens oog en oog met een gigantische Pieneman, met Kruseman, Breitner, Israëls Van Gogh en Toorop. Het is nog stil in de zalen, de grote meute komt pas na elf uur vertelt de suppoost.

 Mijn oog valt op een Toorop uit 1899 ‘Mystic Sea’. Pointillistisch, impressionistisch, zacht van kleur. Geschilderd in Katwijk waar hij enige tijd woonde zijn Ierse vrouw Annie Hall (Hè, toevallig, is dat ook niet de naam van een film van Woody Allen?) Hij maakte toen veel van dergelijke schilderijen, ook later toen hij in Domburg verbleef. 

Schermafbeelding 2016-07-01 om 11.03.06Die beelden kende ik helemaal niet van hem. Toorop associeer ik altijd met de zware symboliek, de uitgemergelde portretten in zwart-wit, zoals het schilderij dat aan de muur hing bij mijn grootouders. Geheimzinnig, en beetje griezelig.

Deze zeelandschappen zijn veel vriendelijker. Door het hoge gras springen twee honden, als ik het goed zie. Een bruine en een witte. Staarten omhoog, op jacht naar muizen? Een vrolijk detail dat ik niet had verwacht van deze sombere schilder. Zo zie je maar, een bezoek aan het museum is altijd goed voor een aangename verrassing.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hondjes van Toorop

  1. Corja zegt:

    Dan is het heel jammer dat je Toorop in het Gemeentemuseum hebt gemist! Zoveel kleur en zachtheid….

    Like

  2. Wieneke zegt:

    Mooie kleuren. Ik heb geprobeerd te zien wat voor soort honden het zijn, maar ik kom niet verder dan hazewindachtig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s