Diamanten in De Pijp

IMG_0323Weer een van de plekken in Amsterdam waar heftig wordt gebouwd: aan de Amsteldijk, in de Pijp verrijst het Asscherkwartier. Nee, niet genoemd naar Lodewijk onze minister van Sociale Zaken maar naar de Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij die hier aan de Tolstraat nog steeds haar hoofdkantoor heeft. In 1907 bouwde architect Gerrit van Arkel er de diamantslijperij. IMG_0335Het grote, voor die tijd zeer moderne gebouw stond toen aan de rand van de stad aan de Tolstraat.
Aan de overkant stond het gemeentehuis van de gemeente Nieuwer-Amstel, het latere Amstelveen. Dat neorenaissance gebouw uit 1890 werd met opzet daar aan de grens met Amsterdam neergezet als een baken: hier houdt Amsterdam op en begint een andere gemeente. het mocht niet baten, in 1896 en later in 1921 werden grote delen van Nieuwe-Amstel geannexeerd en kon de uitbouw van Amsterdam-Zuid beginnen.
IMG_0336Het oude raadhuis wordt bij de nieuwbouwplannen betrokken, ook hier komt voor de verandering een hotel  Vaak bezocht ik dit gebouw in mijn studententijd toen het Gemeentearchief er was gevestigd, later ging ik er naar toe met mijn leerlingen van het Spinoza Lyceum.

Op het oude archiefterrein komen flats met dure stadswoningen rond een binnenplein, ook in de oude slijperij in het monumentale Asschergebouw komen appartementen en studio’s. Dat alles onder de naam ‘Asscherkwartier’, de term Diamantbuurt was, zo vermoed ik, te beladen. De straten iets verderop in de Nieuwe Pijp met namen als Topaasstraat, Granaatstraat waren tien jaar geleden berucht: jeugdbendes zorgden voor overlast en criminaliteit.

IMG_0338In de Tolstraat staat nog een rijksmonument, de oude bioscoop Cinetol, zo ken ik dit gebouw tenminste. In 1929 werd het toen hypermoderne gebouw ontworpen als ontmoetingsruimte voor de Theosofische Vereniging door architect Van der Vlugt. Nu zit er een bibliotheek en vinden er buurtactiviteiten plaats.
Om de hoek in de Diamantstraat staan de diamantslijpershuisjes, bijna dorps knus in deze stadswijk. Het zijn er meer dan ik dacht, ook in de Lutmastrat staan nog twee rijtjes. Het is op deze mooie ochtend doodstil, idyllisch bijna. Wel heel erg klein en jammer van al die geparkeerde auto’s, ik kan er maar net omheen fotograferen.

IMG_0342De Pijp is van een typische arbeiderswijk veranderd in een levendige multiculturele wijk. Het is er druk en gezellig, overal winkels. Rond de Eerste van der Helsstraat wemelt het van restaurantjes en cafés. Auto’s worden geweerd, overal staan fietsen, veel studenten IMG_0314 (1)verkiezen de Pijp boven andere buurten, dat kan ik me wel voorstellen. Heel veel relatief goedkope woningen in smalle rechte straten. Overal zijn mensen bezig, alles  wordt opgeknapt, mooier – en duurder – gemaakt. Opvallend zijn de vele kleine bedrijfjes die nog overal te vinden zijn, inclusief de voorraden op de stoep en de herrie van slijptollen, en freesmachines.
Een verrassing vorm het ‘polderhuisje’ uit 1865, een overblijfsel uit de tijd van voor de revolutie-bouw, toen hier nog tuinderijen waren en chique buitenplaatsen. Een wonder dat het is blijven staan.
IMG_0325Dominant in de buurt is de Albert Cuijpmarkt, met heel veel kraampjes met exotische spullen, soms waan je je in een totaal ander land.
‘Hé ken je niet uit je doppen kijken!’ hoor ik dan als ik zonder te kijken wil oversteken. Oja, ik ben gewoon in Amsterdam.

Foto’s: Willem Kalb

meer over het polderhuisje http://www.polderhuis.org/index.
de nieuwbouw htmlhttp://www.asscherkwartier.nl
raadhuis-hotel http://www.villanova-architecten.nl/projecten/raadhuis-overamstel/ 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Diamanten in De Pijp

  1. Blewbird zegt:

    You’re on a roll:-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s