Oude letteren – wat er niet meer is 2

IMG_0348

Kerkstraat

Oude opschriften tonen de sporen van het verleden. Ze vertellen ons wat er was, twintig, vijftig, honderd jaar geleden. Ze laten iets zien van de maatschappij van onze ouders en grootouders. Toen er nog paardentrams reden, koetsen gestald moesten worden. Toen het wemelde van dienstmeisjes druk bezig met de witte, de bonte en de fijne was, het strijkgoed met stijfsel en blauwsel. Huisnaaisters en lantaarnopstekers deden hun werk, zadelmakers en wagenmeesters waren druk in de weer in werkplaatsen in de kleine  straatjes tussen de grachten.

IMG_0326

Polderhuisje, Rustenburgerstraat

IMG_0200

Staatsliedenbuurt

IMG_0241 (1)

Bickerseiland

IMG_0352

Kerkstraat ‘Rijtuig- en Zadelmagazijn | Schutter van Bakel’

IMG_0350

Achter de hoge deuren werden koetsen gestald, carrosserieën gebouwd en ‘reparatiën’ uitgevoerd, nu staan er auto’s geparkeerd.

Schermafbeelding 2016-07-14 om 13.09.20

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Oude letteren – wat er niet meer is 2

  1. j de kat zegt:

    Het lijkt mij toch een recent fantasieproduct. De vreemde cursieve kalligrafie lijkt eerder uit een computerprogramma te komen dan uit de muurtypografie van weleer. Autoschade(herstel)bedrijven komen en gaan. J. Overweg zou de dan de enige zijn die een wereldoorlog en zestig jaar later heeft overleefd.

    Like

    • Wllm Kalb zegt:

      Nee natuurlijk bestaat dat bedrijf niet meer. Zie de bijgeleverde website van het polderhuisje. Maar bij het herstellen van oude gevelreclames gaat men heel zorgvuldig te werk. Op basis van oude foto’s wordt de reclame opnieuw aangebracht. Het ziet er naar ,in smaak iets te nieuw uit, maar kijk maar naar oude reclames, deze typografie past in het tijdsbeeld.

      Like

    • Wllm Kalb zegt:

      Aanvulling: de restauratie van de originele gevelreclame is in 2002 uitgevoerd door een specialist Myrthe Smith uit Alkmaar, in samenwerking met de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam WHGA.

      Like

Plaats een reactie