Friedrichshain is nog lang niet af

Voor veel jonge toeristen is F’hain het einde: veel goedkope hotels, overal kroegen, terrassen. Joints roken, bier drinken, rommelmarkten. Vrijheid blijheid. Niet echt mijn Berlijn, bovendien tamelijk ver van mijn vaste stek, het keurige, rustige Wilmersdorf. Tot 1989 was Friedrichshain een nette arbeiderswijk in de DDR. De prachtstraat van de communistische republiek liep dwars door de wijk, de nog altijd imposante Frankfurter Allee. 

Na de val van de muur trokken veel krakers in leegstaande woningen en verlaten fabrieken. Nog steeds wordt – zeker deze zomerse dagen – het straatbeeld beheerst door grote groepen jongeren, vaak al niet meer zo heel jong, altijd met een roedel honden om zich heen en met literflessen bier los in de hand. Vooral in de omgeving van het station Warschauerstrasse en op het RAW terrein, een oud fabrieksterrein met tal van alternatieve ondernemingen, theaters, pop-up restaurants en pop-podia zijn ze te vinden. Vorige maand braken er authentieke krakersrellen uit, de belangen van projektontwikkelaars en bewoners die al sinds 1990 worden getolereerd lopen bepaald niet parallel. 

Veel oude woningen zijn opgeknapt en voor een zeer schappelijke prijs te huur. In de Gubenerstrasse bij het U-Bahnstation Weberwiese staan een aantal van de huurflats te koop. De saaie woningen worde aangeprezen vanwege de centrale ligging, de rust in de buurt en de sociale ruimte. In het complex woningen zijn inderdaad ruime binnenplaatsen, er is een kinderopvang, een verenigingsgebouw. De woningen hebben wel nodig een opknapbeurt nodig, het ziet er allemaal nog Oost-Duits somber uit. Maar de prijzen van de appartementen zijn ook voor Berlijnse begrippen laag.

Op de brede Frankfurter Allee, ooit Stalin Allee genoemd, worden nog overblijfselen uit de DDR-tijd bewaard zoals de Tatra reclame en de Karl Marx Buchhandlung. De flats en winkels hier zien er goed uit, geen tegel uit de muur.

Die andere DDR-arbeiderswijk,Prenzlauerberg, is sterk veranderd. Het is een yuppenwijk geworden met bakfietsmoeders en veel dure appartementen. Friedrichshain wil zo niet worden, de wijk wil het rebelse karakter bewaren. Maar er zal nog wel heel veel opgeknapt moeten worden. Maar er wordt aan gewerkt.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Friedrichshain is nog lang niet af

 1. richard kamp zegt:

  Voor de schutter in München van Iraanse komaf is Duitsland nu af, hij is dood.
  Als ik de berichten met elkaar combineer, Bij Telegraaf staat een filmpje met geluid van jongens die hem filmden, dan was er een uitspraak van de schutter op een internationale zender, dan zei hij het volgende ‘Ik ben Duitser, ik ben hier geboren, vanwege jullie heb ik wapens gekocht’.
  Wie nu ‘jullie’ is is niet duidelijk, autochtone Duitsers of recente migranten.
  Hoe dan ook, Merkel’s ‘wir schaffen dass’ heeft een gigantisch probleem geschafft.
  Op BFM legde een Franse meneer uit dat de aanslagen in Duitsland begonnen nadat Duitsland mee ging doen met de oorlog in het Midden Oosten, en de oorlogjes in N en midden Afrika.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   De relatie met de foto’s uit Friedrichshain wordt mij niet duidelijk. Geflipte eenlingen duiken steeds vaker op met gevaarlijke wapens. Nu eens in Brussel, dan in Nice of München. Niemand heeft daar een goed antwoord op. Vandaag gaan we hier in Berlijn met duizenden de straat op, CSD, de Berlijnse versie van gay pride. We maken er een feestje van, maar moeten wel over de schouder kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s