Verkleed

IMG_0522Afgelopen zaterdag in Berlijn was het een drukte van belang in de stad, de hele lgtb-gemeenschap en ook hele vele andere Berlijners waren in touw om CSD te vieren. In Amsterdam vieren we straks EuroPride, maar in Duitsland heet die feestdag nog altijd Christopher Street Day, naar de straat in New York waar in 1969 homo’s zich verzetten tegen een politie-inval in de Stonewall Inn, een kroeg die nog steeds bestaat. Het feit dat die malle nichten zich niet lieten intimideren maar ook terug konden slaan verbaasde vriend en vijand. Het werd het begin van een emancipatiestrijd die in delen van de wereld gewonnen is. Geen tijd om lui aan de gin-tonic te gaan lurken. In veel landen moet nog bitter hard gestreden worden om ook maar de een beetje vrijheid te verkrijgen.

IMG_0528IMG_0502IMG_0524Trots zijn op wie je bent, te kunnen uitdossen zoals jij je wilt presenteren is een groot voorrecht dat feestelijk wordt gevierd in zomerse hoofdsteden. Ieder doet dat op zijn eigen manier, en daar horen kennelijk grote verkleedpartijen bij. Waarom zou je inderdaad niet die pruik nog een keer opzetten, die jurk aandoen als ze toch al in de kast hangen? Eindelijk kan je die malle laklaarzen een keer aan die een godsvermogen hebben gekost die vreselijk knellen, maar toch wel heel erg kek staan. En voor wie geen leren broek aan durft of chaps met blote billen wat gewaagd vindt, is er altijd nog een hoedje of een boa die de boel opvrolijkt. Meedoen in je dagelijkse plunje is eigenlijk geen optie. Het is feest en daar hoort verkleden bij.

IMG_0532Respect voor diversiteit is is een steeds weer terugkerend thema, hoewel in Berlijn het motto dit jaar merkwaardigerwijs luidt ‘Danke für Nix’. In Amsterdam heet het ‘Join our freedom’. De diversiteit is vooral zichtbaar in de stoet bontgekleurde vrouwen en mannen die weer eens de straat op gaat. Veel jong maar ook oud, uit heel veel verschillende landen uit veel verschillende culturen. Naast elkaar en met elkaar. Homo, lesbo, trans, bi, aan de afkorting ‘lgtb’ kan nog een hele reeks letters worden toegevoegd, zoals de ‘i’ en de ‘q’, maar er komen onder keiharde muziek geen letters voorbij maar feestende mensen in felle kleuren.
Moet toch kunnen één keer per jaar? Veel plezier tot ziens op 6 augustus in Amsterdam.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Verkleed

 1. Wieneke zegt:

  Ik vind het nogal wanhopig overkomen en ik denk niet, dat zo’n parade de acceptatie van de niet-hetero verbetert. Het verstevigt alleen maar een bepaald beeld dat sommige mensen van de onderhavige groepen hebben.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ach het hoort er gewoon bij. Ik zou me doodongelukkig voelen in een jurk met te veel make-up en zeer valse wimpers. Maar als anderen dat nou leuk vinden op zo’n feest, laat ze maar lekker hun gang gaan. Even doet het er niet toe wat anderen er van vinden.

   Like

   • Wieneke zegt:

    Ze mogen van mij elke week paraderen in hun blote broekjes, hoor. Maar het gáát er toch juist om wat anderen hiervan vinden? Als iedereen er totaal onverschillig tegenover stond, dan kunnen ze net zo goed meedoen aan carnaval of zo. Nee, het is wel degelijk belangrijk wat mensen er van vinden. Ze willen graag gezien worden (en beoordeeld) en ik neem aan dat ze er zo niet bij lopen op pakkembeet een volslagen verlaten heideveld.

    Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Peter: Prima, luchtig, leuk stukje!!! Fijn om te lezen. Wordt altijd een beetje ontroerd.

  Like

 3. Blewbird zegt:

  I, Q en A, toch? Er zijn inmiddels veel landen waar dergelijke manifestaties niet kunnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s