De Brug deel 3 – uithoudingsvermogen

imgres
Nu het deze week wat somberder weer is, heb ik het geduld om de Scandinavische televisieserie De Brug deel 3 te bekijken. De eerste twee delen heb ik vorig jaar gezien en vond ik vooral heel goed gemaakt, de eerste serie beviel me beter dan de tweede.
De serie wordt gedragen door de wat merkwaardige hoofdpersoon, inspecteur Saga Norén uit Malmö. Ze is heel goed in het analyseren van ingewikkelde vraagstukken maar heeft heel veel moeite met het leggen van sociale contacten wat haar werk nogal eens bemoeilijkt.

Boeiend vind ik de samenwerking tussen de Zweedse en de Deense politie bij de verschillende moordzaken die ook in deze serie weer opgelost moeten worden. De Øresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö staat symbool voor die samenwerking en deze komt ook steeds weer in beeld tussen de verschillende scenes in. Tussen alles door merk je wel iets van de competentiestrijd tussen de verschillende corpsen. De Denen spreken Deens, de Zweden Zweeds, maar dat lijkt totaal geen belemmering.

Wil je de plotlijn goed volgen dan moet je goed opletten, ik heb vooral in het begin sommige afleveringen twee keer moeten bekijken om alles te snappen. Steeds weer word je als kijker geconformeerd met nieuwe personages die op de een of andere manier een rol spelen in de levens van de anderen uit het verhaal. Het duurt even voor je door hebt wie wie ook alweer is en in welke relatie hij of zij staat tot de andere mensen uit het verhaal.

Schermafbeelding 2016-07-29 om 10.30.53

Sofia Helin en Thure Lindhardt als inspecteurs Saga Norén en Henrik Sabroe

De moordgeschiedenis is net als in de andere afleveringen van De Brug vrij bizar. Het is niet eens zo belangrijk wie het heeft gedaan maar de motieven spelen een belangrijke rol. We komen steeds meer te weten over de achtergrond van Saga en ook de nieuwe Deense inspecteur met wie Saga moet samenwerken, Henrik Sabroe, heeft zo’n gecompliceerde achtergrond. Pas na vier afleveringen had ik door dat de vrouw die je af en toe in zijn flat ziet alleen in zijn gedachten bestaat.

imagesHet is dus geen makkelijke serie die je kunt bekijken als je uitgeput op de bank wilt neerploffen. Eigenlijk heb je een Excel bestand nodig om bij te houden wie wie is en wat er met hem of haar aan de hand is en vooral wat er in het verleden allemaal is gebeurd.

Doe je een beetje je best dan kun je genieten van een prachtig gemaakte serie – het camerawerk is subliem. De serie biedt veel meer dan de doorsnee detectives die in de zomer voor de zoveelste keer op de Nederlandse televisie woden herhaald.

Zie ook: Opnieuw zo’n spannende Scandinavische tv-serie http://wp.me/p1MauM-1rK  Sofie Gråbøl over Sarah Lund http://wp.me/p1MauM-SB  Over de trui van Sarah Lund http://wp.me/p1MauM-U7 The Killing 3 – spannend tot het eind http://wp.me/p1MauM-Ry Daarom is Borgen zo goed  http://wp.me/p1MauM-tz Interview met Sidse Babett Knudsen http://wp.me/p1MauM-Nx Borgen 3 Dat was het dan http://wp.me/p1MauM-13B

 

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s