Leugentje

images
‘Ze woonde jarenlang naast ons’, floepte ze er zo maar uit toen ze het over die bekende actrice hadden. Haar vriendinnen keken haar bewonderend aan. ‘Goh, dat wist ik niet, hoe was ze vroeger?’ vroeg Sonja die altijd alles heel precies wilde weten.

De actrice woonde als kind niet naast hen maar een heel stuk verderop. Ze had wel bij haar op de middelbare school gezeten maar twee klassen lager en ze wist nauwelijks wie ze was. Waarom had ze dat gezegd? ‘Toen viel ze ook altijd al op door gek te doen’, zei ze maar. Dat zal toch wel kloppen?
‘Ze had een hele lieve moeder’, gooide ze er nog achteraan. Dat kon nooit verkeerd zijn. Gelukkig kwam Anita met een heel ander onderwerp, ze wilde iets laten doen aan haar oogleden, die zakten gevaarlijk diep over haar ogen. Gevaar geweken.

Het gebeurde de laatste tijd wel vaker, dat ze zomaar iets verzon om aardig gevonden te worden, om geen grijze muis te zijn. Ze moest dan altijd goed onthouden wat ze had gezegd, tegen wie. Het voelde altijd een beetje ongemakkelijk, maar op de een of andere manier zat het in haar. Haar vriendinnen geloofden haar als ze vertelde dat ze als klein kind in New York had gewoond en met een limousine naar school werd gebracht.
Had gekund, maar ze groeide op in Haarlem en ging gewoon met de fiets naar school. Ze was later twee keer in New York geweest en had vaak gefantaseerd over een jeugd tussen de wolkenkrabbers of in een van de brownstone huizen op Brooklyn. Spannender en leuker dan de Transvaalwijk in Haarlem – toch?

imgresPetra Hinz, de SPD-afgevaardigde uit Essen in de Duitse Bondsdag moet ook gedacht hebben: Ach wat maakt het uit, wie zal dat ooit allemaal nagaan. Dus zette ze op haar cv dat ze eindexamen had gedaan en een rechtenstudie had afgemaakt. Wie hebben er niet allemaal een mooie meestertitel en zijn die soms beter en slimmer dan ik, moet ze gedacht hebben. Petra Hinz was een lastige tante, ze kreeg vijanden, in de fractie en vooral onder haar oud-medewerkers. Een van hen kende iemand bij de krant en al gauw kwam het bedrog uit.  Weg carrière, weg toekomstdromen. Alles door een leugentje. Zomaar.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Leugentje

 1. Wieneke zegt:

  Erg zielig eigenlijk. Maar soms gaan ze hun eigen leugens geloven. Hadden wij ook niet een paar jongens en meisjes in de politiek die keiharde leugens vertelden over van alles en nog wat? Die zwerven nu toch nog steeds rond op de eeuwige wachtgelden?

  Like

 2. Gert-Jan zegt:

  Weer een prachtig Kalfje!

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Dag Gert-Jan

   Hierbij wat info over Folsom Europe in september in Berlijn. Ik zit in het Ellingtonhotel (bij Wittenbergerplatz) maar dat heeft voor de periode 8-11 september geen kamer meer vrij. Er zijn wel goed deals voor hotels in de buurt.

   zie Trivago. Ik heb al kaartjes voor de trien (eerste klas)

   Het zou leuk zijn als je in die periode ook in Berlijn zou zijn. Heel veel goeds Wilco

   Kersten / Kalbfleisch Keizersgracht 35 1015CD Amsterdam 020-6239930

   >

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s