Speels

Jrdn (1)Het tegeltableau siert nog altijd de gevel van het pand in de Van Houweningenstraat. Rond 1900 was dit het Verenigingsgebouw van de Maatschappij voor Volkswoningen. Niet keurig binnen de lijntjes, maar uitbundig zette de lettertekenaar zijn boodschap op de tegels. Woest en met vaart, vol golven en krullen. Nieuwe Kunst heette de mode van die dagen en nieuw was het en is het in feite nog steeds. Dikbuikige o’s en g’s, een ij die zich verstopt achter de p. Grote en kleine letters, dansend op de letterlijn, de Maatschappij in diapositief.

IMG_0554De woningen in de Frederik-Hendrikbuurt werd gebouwd tussen 1894 en 1903. Degelijke portiekwoningen, vier hoog, voor een deel nog steeds in handen van een woningbouwvereniging, voor een deel verkocht aan huurders. Een prettige woonbuurt dicht bij het centrum, achter de drukke Nassaukade. Gesticht door een filantropische beweging van Jacob Nienhuys, met geld verdiend op Sumatra. Dat de straat is genoemd naar een vrouw wist ik niet: Elselina van Houweningen, dienstmeid van Hugo de Groot die hem hielp bij de ontsnapping uit slot Loevestein. Ook zijn echtgenote Maria van Reigersbergen kreeg ook een straatnaam in deze buurt.
Het Verenigingsgebouw bevatte een ruimte om kleding te naaien, een leeszaal en bibliotheek, een grote vergaderzaal en meer gemeenschappelijke voorzieningen. Het complex heeft een mooie binnentuin waar vroeger het badhuis was. Nu zit in het hoofdgebouw een kinderopvang. IMG_0558

Speels kan nog altijd, zoals wordt bewezen op deze muurschildering in de Jordaan, in de Tuinstraat om precies te zijn. Ook hier nergens rechte lijnen en een enorme variatie in groot en klein diapositief en negatief. ‘Ik speel in de stad met alles wat er bestaat’ luidt de rebusachtige boodschap. Het kunstwerk is van Pieter (Parra) Jansen die het in 2012 maakte samen met de leerlingen van de nabijgelegenTheo Thijssenschool. De regel komt uit een gedicht van achtjarige Lisa van der Schouw.

Meer Oude letteren:  Oude letteren – Warmoesstraat http://wp.me/p1MauM-2xH  Meer opschriften: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx oude letteren 8 – boodschappen http://wp.me/p1MauM-1Rx oude letteren 9 – nieuw! http://wp.me/p1MauM-1Sd oude letteren 10 afko’s http://wp.me/p1MauM-1SD

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Speels

  1. Peter Kersten zegt:

    Leuk en leerzaam Kalfje weer, Oom!

    Like

  2. erg mooie vergelijking zo!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s