Te dichtbij

P1040308Afgelopen zaterdag voer de Canal Pride voor de zoveelste keer door de gracht. Weer veel gejoel, gejuich, veel blije mensen in het roze, voor die ene dag het nieuwe oranje.
Ik was er niet bij, was er niet voor in de stemming. De dag ervoor had ik opnieuw de foto’s bekeken die ik de afgelopen jaren maakte: heel veel dezelfde taferelen. Deze keer zou het niet anders zijn Weer Conchita Wurst, weer Dolly Bellefleur, weer de boot van de politie, van Defensie, van de Gemeente Amsterdam. Ik had het allemaal al gezien, twee weken geleden nog in Berlijn. Even niet.

P1040302Ik zat in een tuin achter een van de grote huizen, één gracht verder. Maar de fraaie zeventiende-eeuwse gevels hielden het geluid niet tegen. Ik probeerde het barokke proza van Conny Palmen tot me te nemen maar kon mijn gedachten er niet bij houden, moest steeds weer opnieuw beginnen. Dat schoot niet op, de krant dan maar, korte stukjes dat ging net. Door de weerkaatsing tegen de achtergevels leek het alsof de boten van alle kanten op me afkwamen. Flarden hoempahoempa muziek werden afgewisseld met brokjes opera en opeens klonk het heel duidelijk: Non rien de rein, Non je ne regrette rien … Karin Bloemen zelf? Snippers confetti vielen neer in de tuin, weggeblazen over alle huizen heen.

Unknown

Zat ik maar op de Mookerhei, dacht ik. Nu was het allemaal veel te dichtbij om er echt afstand van te nemen. Of was ik maar gewoon met mijn vrienden meegegaan, met een roze boa om aan de kant toekijken en lekker meejoelen en veel zwaaien. Nu zat ik in m’n eentje wat te somberen in de tuin en echt warm was het ook al niet. De kat van de achterburen kwam gezellig bij me zitten en samen zaten we daar een beetje stom te wachten tot het over was. Om vijf uur werd het stiller, maar toen was ik in slaap gevallen.

Volgend jaar kies ik niet weer voor een halve oplossing. Ik ga dan helemaal de stad uit of ik doe gezellig mee. Jachtslot Mookerheide in Molenhoek bij Nijmegen biedt trouwens aardige arrangementen aan.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Te dichtbij

  1. Wieneke zegt:

    Ach gos, ik zie het voor me. Die roze herrie is al ontzettend erg, maar Connie is nog veel erger. 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Peter Kersten zegt:

    Hééél leuk en herkenbaar. Ik hoop dat je er ook wat reacties op krijgt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s