Denemarken in de ban van badminton

1306559jorgensen1780x390

Jan Ø. Jørgensen, Deens kampioen badminton

Rare lui die Denen. Maar wel aardig. Schaatsen kunnen ze niet. ’s Winters zitten ze allemaal voor de buis en volgen ze het curling, die malle sport met die glijdende glazen bollen op het ijs en dat wanhopige vegen. Tijdens de zomerspelen hebben ze niet zo erg veel om naar uit te kijken. Elke Olympiade halen ze wel een paar medailles bij het zeilen maar dat is niet zo’n telegenieke sport.
Heel populair in Denemarken is badminton. Bij ons vooral gespeld door dames met moeilijke Chinese namen, in Denemarken is het een echte volkssport. Min of meer toevallig werd het spel met de shuttle in de jaren twintig uit Engeland geïmporteerd  en de sport won al snel aan populariteit. In vrijwel elke gemeente vind je nu wel een sporthal die vooral is ingericht om badminton te spelen. Kinderen en bejaarden, iedereen speelt badminton.

Wereldtitels
In 1988 tijdens de Olympische Spelen van Seoel was badminton nog een demonstratie-sport, vanaf 1992 in Barcelona deed het echt mee en haalde een Deen een bronzen medaille in het mannen enkelspel. De sport werd toen al gedomineerd door enkele Aziatische landen als Indonesië, Maleisië, Korea, Japan en vooral China. Als enige Europees land kon Denemarken zich in de top handhaven; in totaal won Denemarken zes Olympische badminton-medailles. Ook nu nog staan op de lijst met de tien beste spelers ter wereld naast zeven Aziaten drie Deense mannen.
In mei van dit jaar won het Deense nationale  team voor het eerst de Thomas Cup voor landenteams door Indonesië met 3-2 te verslaan. Heel vaak was Denemarken op dit officieuze wereldkampioenschap al tweede of derde geworden, nu was er de overwinning.

In Rio de Janeiro doen de Denen mee op volle sterkte en ze hopen zeker in de dubbelspelen opnieuw enige medailles te winnen. In Denemarken en in heel veel vakantiehuisjes in de rest van Scandinavië zijn miljoenen ogen gericht op die ene shuttle die zo raar kan neerdalen.

Zie ook: Denemarken op de Olympische winterpelen http://wp.me/p1MauM-1tc 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s