Knuffel

ANP-47030605We zijn er gewoon niet goed in. De ‘hug’ is in veel landen een goede gewoonte, mannen omarmen elkaar, drukken even hun lijf tegen het andere lijf als wijze van vriendschappelijke begroeting. Die gewoonte is vast over komen waaien uit Amerika. Het is geen zoenen, het is meer dan een handgeven, het is mannelijk, stoer.

Bij een begroeting met vrienden, familieleden of collega’s is er vaak die twijfel: moet ik nu een zoen geven (op de wang?) En zo ja, hoeveel? Wil je je spontaniteit tonen dan zoen je, mannen en vrouwen. Ben je terughoudender dan geef je een hand. Een collega van me zag altijd als een berg op tegen de eerste dag op school in januari: ze moest dan al haar collega’s gelukkig nieuwjaar wensen met drie zoenen!

We leren kinderen wel tafelmanieren maar de begroetingsgewoontes krijgen we maar moeilijk onder de knie. Duidelijke richtlijnen bestaan er niet. Al doende leert men is het devies en dat gaat dus vaak fout. Zoenen blijven in de lucht hangen, uitgestoken handen worden niet begroet. Gevoelens van schaamte en onwetendheid verstoren de vriendelijk bedoelde  begroeting. Ook moet je bijhouden hoe het ook alweer zat, wie kan je wel zoenen en wie niet?

UnknownMannen die mannen zoenen: het kan en mag maar niet altijd en overal. Vaak wordt het maar raar en overdreven gevonden. In Amsterdam rukt het op, vrienden zoenen elkaar vluchtig, een keer op de wang. In Zuid-Europese landen wordt er tussen mannen veel makkelijker gezoend, zonder rare bijbedoelingen. En we herinneren ons allemaal nog de innige kus van partijchef Brezjnef en de Oost-Duitse leider Erich Honnecker. Een rare Oost-Europese gewoonte, een gruwel moet dat geweest zijn in de ogen van een Wim Kok of Jan Peter Balkenende.

En daar is dan ook nog de mogelijkheid van de ‘hug’, iets er tussen in. Gouden medaillewinnaar Dorian van Rijsselberghe werd ontvangen door koning Willem-Alexander, koning Maxima en hun dochters op een mooie boot in Rio. Dorian moest natuurlijk gefeliciteerd worden, iedereen blij en Willem-Alexander is dan op zijn best.  Terwijl  Dorian op de boot klom volgde een wat ongemakkelijke hug met Willem-Alexander, half op het trapje van de boot. Maxima legde haar armen vervolgens om de schouders van de Olympische winnaar. De drie dochters waren toen aan de beurt en die konden niet afgescheept worden met een handje, dus kregen ze alledrie een knuffel van Dorian. Of ze er blij mee waren? Ze kijken een beetje verlegen, in de verte klikken de camera’s.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s