Wulpse Marten

Unknown-1
Eindelijk kon ik ze eens rustig bekijken. Heel vroeg, net na openingstijd was het nog stil in het Rijksmuseum. En daar hingen ze dan: Marten en Oopjen. Statig en voornaam, was mijn indruk. Geen meesterwerken, maar mooie portretten in opdracht. De kop van Marten Soolmans had ik nooit goed bekeken. Wel zijn enorme gespen, de zilveren rosetten en de brede kanten kraag. Een beetje gezet voor zijn drieëntwintig jaar. Vlezig vooral. En wat een vreemde, weke kin, het dons van een snorretje. Wulps, was het woord dat in mijn gedachte kwam.
images-1De vriend met wie ik in het museum was heeft Nederlands niet als zijn moedertaal. Hij spreekt het Nederlands goed, leest veel Nederlandse boeken maar hij kende het word wulps niet. Tja wat betekent het precies? ‘Iets lichtzinnigs’, zei ik, ‘speels, uitdagend’. Een goede definitie had ik niet voorhanden. Het was duidelijk iets anders dan geil of ordinair.

Wulpse vrouwen worden vaak genoemd in de literatuur. Wulpse mannen veel minder. Wulpse vrouwen tonen borsten en billen, wulpse mannen doen het geraffineerder, ze suggereren erotiek, bijvoorbeeld door een blik, een gebaar, de manier waarop je je voeten plaatst.Marten 4

Wulps schijnt afgeleid te zijn van ‘welp’ dat in de vroege middeleeuwen niet alleen werd gebruikt voor jonge leeuwen maar ook voor jonge honden. De welp symboliseerde de speelsheid, maar ook de geslachtsdrift jonge honden eigen. Marten de jonge hond. Opeens had ik hem door.

Zie ook: die naam Oopjen http://wp.me/s1MauM-oopjen 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s