Pershuis

Antwerpen kent heel veel mooie gebouwen. Allemaal iets barokker, zwieriger dan het strenge Amsterdam. Maar er staan ook lelijke gebouwen. Zoals dit Zuiderpershuis aan de Waalse kaai. Ik was er vroeger al vaak langs gelopen als ik in het nabijgelegen fotomuseum moest zijn en ik vroeg me altijd af wie wanneer zo’n lelijke kerk had kunnen ontwerpen. Gisteren ging ik, op de fiets, er weer eens kijken. Het is er rustig in dit zuidelijk deel van de binnenstad, weg van de drukte en de lawaaiige ‘Bollekesfeesten’

Hier rond dit grote plein vol geparkeerde auto’s staan nog veel pakhuizen, nu verbouwd tot appartementen. Er zijn galeries, cafés, restaurants. Een aardige, levendige buurt. Zeventig jaar geleden lagen hier nog binnenschepen in de Zuiderdokken. Hier werden mosselen zand en steenkool aangevoerd. Hier stonden fabrieken en was het een en al bedrijvigheid. Maar de binnenschepen werden te goot voor het Zuiderdok, de haven werd dichtgegooid, de schepen liggen nu veel verder noordwaarts en staat het vol geparkeerde auto’s en campers.

Om al die kranen, dokken en bruggen te bedienen was een eigen krachtcentrale nodig, die werd gebouwd in 1870, het Zuiderpershuis, een hydraulische  krachtcentrale in de vorm van een indrukwekkende maar lelijke kerk. Toen de machines waren verdwenen stond de ruimte leeg. De Internationale Nieuwe Scène gebruikte het als repetitielokaal. Nu vinden er allerlei culturele activiteiten plaats.

Het grote plein tussen Waalse en Vlaamse kaai is behalve het parkeerplaats ook de plek voor circustenten en kermissen. Maar buurtbewoners verzetten zich tegen de ‘Sinkensfoor’, de jaarlijkse grote kermis met keiharde Vlaamse muziek. Er zijn plannen om de auto’s onder de grond te parkeren en van het plein een groen park te maken, een Antwerps ‘Central Park’. Het Zuiderpershuis blijft voorlopig nog wel even staan.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pershuis

  1. Villasappho zegt:

    Ja ik ken het gebouw en idd wat lelijk bah wel leuk om eens iets erover te lezen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s