Antwerpen – huizenruil

Wolstraat met de toren van de Carolus Borromeuskerk

Dit weekend logeren we in het huis van Marianne en John. Zij verblijven in ons huis en passen op de poezen. Een mooie huizenruil. We zitten in een oud huis midden in de Universiteitswijk van Antwerpen, iets ten noorden van het oude centrum. We kunnen hun fietsen ook gebruiken en dus hebben we de buurt verkend en verder de hele stad doorkruisd.

Korte Noordstraat

Het is hier een wirwar van straatjes met prachtige namen: Klapdorp, Kipdorp, Zwartezusterstraat, Predikerinnenstraat. Rommelig. Prachtige oude panden naast foeilelijke nieuwbouw. Geen Gemeente met bestemmingsplannen, wel particulier initiatief en slimme projectontwikkelaars. Veel woningen staan leeg, er zijn ook volop studentenkamers (kot) te huur.

Stadswaag

Antwerpen kent heel veel pleinen en pleintjes, die mis ik in Amsterdam. Hier de buurt zijn de Ossenmarkt, de Vismarkt, de Stadswaag, de Paardenmarkt, de Melkmarkt. Ook hier zijn te veel auto’s, er wordt veel minder gefietst. Niet zo gek want veel straten kennen nog ‘kinderkopjes’ als wegdek, wat erg lastig fietsen is.

Begijnhof

De buurt heeft geen toeristische trekpleisters, geen hotels, geen rolkoffertjes. Maar het middeleeuwse Begijnhof is prachtig. Je loopt er makkelijk aan voorbij, het ligt verscholen achter een hoge muur in de Rodestraat. De Carolus Borromeuskerk aan ook alweer zo’n mooi plein, het Hendrik Concienceplein, is de mooiste barokkerk in de Nederlanden. En het is er doodstil.

image

Waar heb ik mijn fiets toch gelaten?

Om de hoek wordt gesloopt en gebouwd. Aan het eind van de straat organiseerde het café gisteravond een straatfeest met een knetterend vuurwerk – een ‘zwaren daver’* ging door de buurt. Het bruist in Antwerpen. Straks gaan we via het mooiste station van Europa weer terug. Maar komen graag weerom.

*citaat uit de Nieuwe Gazet it 1934 over het teloorgaan van de passagiersvaart met grote schepen op de Schelde: “Waar is de tijd, toen aan de Rijnkaai, met zwaren daver, het hart der Antwerpsen haven klopte”(Red Star Line Museum).

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Antwerpen – huizenruil

  1. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Een leuke en adequate beschrijving van de buurt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s