Vrijdagmarkt

IMG_0624 2Op vrijdagochtend ga je in Antwerpen natuurlijk naar de vrijdagmarkt. Die wordt gehouden op een plein dat inderdaad Vrijdagmarkt heet, dat ook op andere dagen een gezellig pleintje is met veel cafés en terrassen, iets ten zuiden van de Grote Markt.
Op vrijdag vanaf negen uur is er een openlucht veiling, iets wat ik in Nederland niet kennen.
FullSizeRender 45Op het plein achter een afgebakend stukje staan inboedels van faillissementen en andere waren die ter veiling zijn aangeboden. Dat kan van alles zijn. Deze keer staan er veel foeilelijke skaileren bankstellen, veel glaswerk en bakken vol planten zoals ze ook in ieder tuincentrum te koop zijn.
IMG_0627 2De veilingmeester en zijn trawanten hebben vanochtend haast. In een flink tempo gaan partijen planten van de hand voor belachelijk lage prijzen: een kist vol petunia’s voor een euro.
Aan de rand van het plein staan de potentiele kopers: ze weten precies wat ze willen hebben, ze houden de veilingmeester goed in de gaten. De helpers wijzen als er iemand een bod doet, een klein gebaar is voldoende. IMG_0629 2Soms bieden kopers tegen elkaar op en is de koop niet meer spotgoedkoop. Ik sta naast een man die een setje vijverplanten heeft gekocht voor twaalf euro. ‘Veel te veel’, vertelt hij, ‘maar ja, dat wijf hiertegenover bood alsmaar meer, dan ga je mee, je wilt ’t hebben hè’.
Gratis theater op de vroege morgen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Reizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s