Oude letteren – Antwerpen

FullSizeRender 30In de meeste gevallen zijn bewaarde opschriften bescheiden. Je moet goed kijken om ze te ontdekken en dan de tijd nemen om uit te zoeken waar de teksten voor staan.
In dit geval is van bescheidenheid helemaal geen sprake.Al vanuit de verte zijn de letters LVP duidelijk te zien, ze beheersen het hele gebouw. En de verklaring staat ook al op de gevel: ELVEPE staat voor Leon van Parys.

Antwerpen_Leon_Van_Parys_ELVEPE_LVP_reclame_gipsen_beeldHet gebouw stamt uit 1934 en is van architect Joseph Somers, het heeft kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid. Het is te vinden in de Zeevaartstraat bij de Godefriduskaai en het Willemdok. Van Parys was een handelaar in tropisch fruit, hij importeerde bananen en sinaasappelen uit Belgisch Congo. De LVP bestaat nog steeds en maakt nu deel uit van een veel groter bedrijf dat wereldwijd fruit importeert. Antwerpen is nog steeds een belangrijk centrum voor de invoer van tropisch fruit.

 

Minerva automobielen

IMG_0653 2Iets verderop, in de Roodestraat, viel mijn oog op een gedenkteken voor gevallenen uit WOI gewijd aan de werknemers van de Antwerpse Minerva autofabriek. DSC03689 (1)Al eerder heb ik aandacht besteed aan de prachtige Minerva-auto’s naar aanleiding van een muurreclame in Amsterdam. Even dacht ik dat ik hier de tegenover de oude Minervafabriek stond…
Dat bleek niet zo te zijn. Het gedenkteken is hier geplaatst tegen de muur van een voormalige Nijverheidsschool. Oorspronkelijk stond het tegen de gevel van de oude Minerva-fabriek in Berchem, maar die is inmiddels verdwenen. Misschien moet het gedenkteken in de toekomst opnieuw verplaatst worden, de oude school ziet er angstvallig leeg en verwaarloosd uit.
Ik zou nog wel eens terug willen naar Antwerpen om meer opschriften te fotograferen; er is heel veel te vinden, Nu heb maar een paar foto’s gemaakt, als we toevallig ergens langsfietsten.

IMG_0652 2Een term die ik nooit had gehoord trof ik aan op een gevel in het havengebied: Wol Natie. Het blijkt dat in Antwerpen heel veel naties zijn (geen nazi’s!) Het waren oorspronkelijk coöperaties die verwant zijn aan de oude gilden, vakverenigingen die zich toelegden op de afhandeling van een speciaal soort goederen in de haven, in dit geval ging het dus om wol. De aandeelhouders werden ‘natiebazen’ genoemd, de arbeiders die geronseld werden om het werk te doen waren de ‘natiegasten’, de bazen droegen de naam ‘natiedekens’.
De Katoen Natie bestaat nog steeds en is een belangrijk bedrijf geworden in de Antwerpse haven, of de Wol Natie nog bestaat heb ik niet terug kunnen vinden.

FullSizeRender 51Tenslotte: Het opschrift is eigenlijk overbodig en zal binnenkort vast helemaal verdwenen zijn. Iemand vond het toch nodig om aan te geven dat hier de Garage is.

Over Minerva: Oude letteren – nieuw! http://wp.me/p1MauM-1Sd
Alles over Leon van Parys en de ElVePe op de aardige website ‘retroscoop’ http://www.retroscoop.com/industrieel.php?artikel=58
Meer over Katoen Natie http://www.katoennatie.com

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s