Amsterdam bouwt weer – Zuidas

IMG_0699Ook dit is Amsterdam maar het had misschien ook Hamburg kunnen zijn, Boston of Sidney. Hoewel, zou je daar ook zoveel slordig neergezette fietsen aantreffen? Tussen het deftige Amsterdam-Zuid en Buitenveldert is de afgelopen jaren een geheel nieuwe wereld neergezet: Manhattan-achtige hoge kantoorgebouwen, brede boulevards, pleinen, stations, en – ze ontstaan bijna vanzelf – nog meer koffiewinkels en terrassen.

IMG_0702Het lijkt hier een ander Amsterdam dan de binnenstad met zijn nauwe straten, de hordes toeristen en oude huizen die niet allemaal in het lood staan. Hier blinkt alles, het is er hoog en breed, nieuw. Er zitten andere mensen koffie te drinken: geen slordig geklede toeristen en joints rokende schoffies, maar goedgeklede jonge advocaten, hippe bankiers, goed gekapte stagiaires. Zakenmensen uit India en het Midden-Oosten stappen uit taxi’s met geblindeerde ramen. De gebouwen zijn opvallend van kleur en van vorm. Iedere architect heeft iets speciaals bedacht, een boeiend berglandschap lijkt het wel met steile rotswanden. Zo naast elkaar vormen al die gebouwen een spanend geheel.
Alles past in het ‘Concept Welstandskader Zuidasdok’ dat richtlijnen geeft voor de ontwikkeling van het gebied. Behalve kantoren worden ook steeds meer appartements-complexen gebouwd, terrasvormig, met daktuinen, hoog en duur. Er staat nog veel te gebeuren. Een deel van de ringweg A-10 gaat ondergronds; op het vrijkomend terrein komen meer woningen en veel groen, alles aangepast aan de overige gebouwen. De nieuwe metro vormt straks een supersnelle verbinding met station Zuid, het nieuwe knooppunt van het andere Amsterdam.

IMG_0705Anders dan andere grote steden is de binnenstad van Amsterdam laag. Hier geen hoge kantoorkolossen in het centrum. Het gebouw van de Nederlandse Bank is een rare uitzondering en detoneert dan ook enorm. Pas an de rand van de stad verschijnen de eerste hoge gebouwen. In Slotervaart, bij het Amstelstation, nu ok in Noord aan het IJ en heel hoog dus aan de Zuidas. Het profiel van Amsterdam is schotelvorming. Vreemd als je er vanuit de verte naar kijkt. Vanaf de Adam-toren lijkt het wel alsof de oude stad bedreigd wordt door de oprukkende hoogbouw.

Schermafbeelding 2016-09-03 om 14.07.33

Foto Jacques van de Val, vanaf Amsterdam Tower. Dreigend …

De Zuidas als nieuw toeristische trekpleister?

IMG_0713IMG_0707

IMG_0714Foto’s: Willem Kalb
Meer berichten over bouwen Amsterdam: klik op ‘Amsterdam’ in de rechter kolom.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Amsterdam bouwt weer – Zuidas

  1. Wieneke zegt:

    Ben momenteel druk aan het lezen in ‘De levens van Jan Six’ van Geert Mak. Gaat over een paar eeuwen Amsterdamse patriciërsfamilie. Dan lees je o.a. over het Amsterdam in de 17e eeuw en de eeuwen daarna. Staat wel heel ver af van wat ik hierboven allemaal zie. Het boek is overigens zeer aan te bevelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s