Kan de NS wel goed tellen?

Schermafbeelding 2016-09-03 om 22.53.49
Als regelmatige bezoeker van het Centraal Station van Amsterdam was het me nooit opgevallen. Maar op weg naar huis vroeg een mevrouw me in de trein uit Enkhuizen of het ver was van perron 8 naar perron 10. Ze had maar twee minuten om over te stappen. Hoe zit dat? Je hebt ‘sporen’ en perrons. Ik ging er altijd van uit dat spoor 1 langs perron 1 lag en zo verder. Ik begon te tellen en raakte in de war …
Toen we op CS aankwamen en ik voor de zekerheid het even nakeek, zag ik tot dat spoor 7 en 8 op hetzelfde perron lagen, voor spoor 10 en 11 moest je een trap verder richting IJ-zijde. Toen zag ik het: spoor 9 was nergens aangegeven.
Voor de mevrouw was het makkelijk, zij hoefde maar een perron verderop te zijn zij zou haar trein wel halen, maar ik zat met een probleem. Het verloren spoor.

Ik liep naar de grote middentunnel en keek eens naar de bordjes: Spoor 1 (alleen 1a in de richting Zaandam, geen 1b), spoor 2a, 2b, allemaal bij dezelfde trap. Bij de volgende trap: spoor 4a, 4b en 5a, 5b. Dan de trap waar ik net vandaan kwam: 7a, 7b, 8a en 8b. De volgende trap ken ik ook goed daar vertrekt vaak de trein naar Hilversum/Amersfoort: spoor 10a, 10b, 11a en 11b. Bij de volgende trap de trein naar Schiphol: 13a, 13b, 14a en 14b. Helemaal achteraan aan de IJ-zijde het spoor 15a, 15b, met dat idioot smalle perron waar vandaan de internationale treinen vertrekken zoals de Thalys naar Parijs.
De perrons zijn niet genummerd, de sporen dus wel.

De sporen 3, 6 en 9 lijken helemaal verdwenen. Ze staan althans niet op de borden.
Nu zijn er heel veel mannen die alles over treinen weten en die vertelden me op verschillende websites dat de verdwenen sporen er wel zijn, ze liggen in het midden, tussen de andere sporen in. Ze liggen niet aan een van de perrons en worden gebruikt voor goederenvervoer of voor treinen die moeten rangeren en niet stoppen langs een van de perrons. Vandaar dat ze niet worden aangegeven. Maar als gewone reizigers weet je dat niet, je denkt dat ze bij de NS die goed kunnen tellen.

Plattegrond CS Amsterdam http://www.ns.nl/binaries/_ht_1458130669752/content/assets/ns-nl/stationsinformatie/a/amsterdam-centraal-plattegrond-2016-3mb

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kan de NS wel goed tellen?

 1. Stef Den Flater zegt:

  Vreemd. Meestal wordt toch van perron gesproken ipv spoor? Wat is het nut voor de reiziger om het nummer van het spoor te gebruiken als je eigenlijk enkel het perron en de trein wil weten. Het nummer van het spoor lijkt me van geen belang. Rare jongens, die van de NS.
  zomerse groet

  Like

 2. Appelvrouw zegt:

  Daar komt de uitdrukking “het spoor bijster” vandaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s