Voorheen een vliegveld

Tot 2008 was het vliegveld Tempelhof nog in gebruik. Vooral tijdens de periode van de Koude Oorlog toen de Russen probeerden West-Berlijn te isoleren en de Westelijke geallieerden een luchtbrug organiseerden om de stad te kunnen blijven bevoorraden vlogen dagelijks tientallen vliegtuigen boven dit deel van de stad.Het vliegveld ligt echter te dichtbij een groot aantal woonwijken. Het stadsbestuur besloot niet meer te investeren in dit vliegveld en zette alle kaarten op het te bouwen nieuwe vliegveld Berlin-Brandenburg dat echter nog steeds niet klaar is, geplaagd wordt door tal van tegenslagen en ook steeds duurder wordt. Maar Tempelhof is  nu echt dicht. In 2007 bracht ik vrienden uit Londen nog weg die vanaf Tempelhof vlogen. Ik dronk koffie in die enorme entree.

Berlijn moet het nog even doen met het kleine vliegveld Tegel, ook dicht tegen de stad aan, in het noord-oosten en het grote voormalige Oost-Duitse vliegveld Berlin-Schönefeld, in het zuiden van de stad dat helemaal wordt overgenomen door het nieuwe Willy Brandt vliegveld, Berlin-Brandenburg.

img_1272

De grote entreehal, foto Wikipedia – deze keer mocht ik er niet in om even te kijken.

img_0800-1Tempelhof stamt uit de late jaren dertig, duidelijk een voorbeeld van de architectuur uit het Derde Rijk. Het was toen het modernste en drukste vliegveld van Europa. Er staan nog altijd een groot aantal grote gebouwen zoals de enorme entreehal en een serie hangars. Hier en daar zijn bedrijven in deze leegstaande gebouwen getrokken, nog steeds zoekt de Berlijnse overheid naar een goede invulling. In een referendum heeft de bevolking zich uitgesproken voor de sluiting van het vliegveld. Wat er met dat enorme terrein moet gebeuren staat nog steeds niet vast. Er zijn heel veel plannen gemaakt, voorlopig ligt de enorme vlakte er nog leeg bij.  

Aan de rand komt waarschijnlijk hier en daar aangepaste woningbouw. Maar het grote middenterrein blijft leeg. Wielrenners trainen op de oude startbanen, er wordt geskeelerd, gejogd. Dit weekend is er een dancefestival en zijn er wedstrijden in het oplaten van reuzenvliegers. Er zijn stadstuinen, speeltuinen en schuilhutten om de vogels waar te nemen die het gigantische terrein in bezit hebben genomen.

Bezoek aan de gebouwen  is mogelijk speciale excursies http://www.thf-Berlin.de

Foto’s: Willem Kalb september 2016

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s