Doorkijkjes in Berlijn

_mg_0830

Heckmann Höfe, met uitzicht op de synagoge in de Oranienburgerstrasse

De Berlijnse wijk ‘Mitte’ ligt inderdaad ongeveer in het midden van het grote Berlijn. Vlakbij de Alexanderplatz, tegen Prenzlauerberg aan. Het is een voormalige Joodse buurt en als je goed kijkt zie je nog een Joods verpleeghuis, een monument voor de weggevoerde Joden en – niet te missen – de mooi opgeknapte Grote Synagoge die overal bovenuit troont. Op ‘Stolpersteinen’ is in enkele woorden de tragiek van de Holocaust weergegeven: verdreven uit Praag, vermoord in Theresienstadt.
_mg_0843Opvallend veel oude gebouwen zijn bewaard gebleven. Oude fabrieken, kantoorgebouwen en heel veel woningen. In de DDR-tijd is deze buurt een beetje verwaarloosd. Na de Wende is er heel veel opgeknapt, mooi gemaakt. Hier en daar staan gebouwen die nog aan de beurt moeten komen. Soms is er na de Tweede Wereldoorlog vrijwel niets aan gedaan, de kogelgaten zijn nog te zien. Veel van de huizenblokken hebben de voor Berlijn zo kenmerkende grote binnenplaatsen.
Aan de straatkant bevonden zich de duurste woningen, hoe verder je maar achten kwam hoe armoediger het werd. Er zijn  complexen met wel drie of vier van zulke binnenplaatsen achter elkaar.
Soms worden de binnenplaatsen alleen maar gebuikt om de vuilnisbakken neer te zetten of fietsen te stallen, steeds vaak ook zijn ze in gebruik als kinderspeelplaats, als tuin met een echte moestuin en stralende hoge zonnebloemen.
Enkele binnenplaatsen dicht bij de Alexanderplatz zijn chique geworden met veel kleine winkels, terrassen en cafés.
De beslotenheid van deze binnenplaatsen maakt er intieme pleintjes van waar het goed toeven is op deze stralende zaterdagochtend.

_mg_0831
_mg_0851
_mg_0862
_mg_0842

Het is deze zaterdag voor de kinderen die voor het eerst naar de ‘grote’ school gaan een feestdag, ze worden ‘eingeschult’, een kleine plechtigheid waarvoor de leraren hun mooiste kleren hebben aangetrokken. De kinderen krijgen een enorme grote zak met snoep mee, al honderd jaar traditie in Duitsland. De leraren gaan na de korte plechtigheid lekker buiten eten, aan lange tafels versierd met bloemen luiden ze het begin van het nieuwe schooljaar in.
_mg_0866
Een heerlijke buurt om zo maar wat rond te dwalen. Overal is er wel gelegenheid om wat te drinken en te genieten van zelfgemaakte ‘Kuchen’. Een aantal straten zijn druk met toeristen, maar als je iets verder doorloopt is het rustig en ‘echt Berlijns’. Het drukst is het in de Hackeschen Höfe aan de Rosenthaler Strasse 40 en de ernaast gelegen Rosen Höfe. Deze binnenplaatsen lopen in elkaar over en lijken wel een modern winkelcentrum.
Veel rustiger is het wat verderop  in de Sophienhof in de Sophienstrasse waar nog een indrukwekkende oude naaimachinefabriek staat, nu een kunstcentrum en een klein theater.

_mg_0856-1

Ingang Sophienhof met mooi opschrift, een stukje geschiedenis van de arbeidersverenigingen.

Foto’s: Willem Kalb.
Meer over Berlijn: gebruik de ‘tags’ in de rechterkolom in het blauw: Berlin, Berlijn.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s