Andere toeristen vermijden

schermafbeelding-2016-09-25-om-10-22-30In een van de drukste winkelstraatjes van de binnenstad zag ik het boek liggen ‘How to avoid the other tourists – Amsterdam’. Ik herkende meten het verlangen om ergens geen toerist te zijn, maar te net te doen alsof je zomaar eens langs kwam, zonder rolkoffer, zonder stadsplattegrond of Google maps op je telefoon. Dat wil ik als ik in Berlijn  ben, in Stockholm, in Parijs.

Niet te willen zijn wat je eigenlijk bent is natuurlijk een illusie. Natuurlijk is het de moeite waard om naast alle gebaande paden ook eens te gaan kijken op de zijpaden, de omwegen te bewandelen, de donkere krochten en stegen van de stad of streek te bezoeken. Dat doet deze gids in vrolijk steenkolenengels. Die neemt je mee naar buurten rond het centrum waar het ook leuk is: De Hallen in West, de Pijp, het Sarphatipark, de Dappermarkt. Grappig is wel dat de makers van het boek zelf dan weer tochten organiseren naar deze buurten, toch weer toeristen samen met andere toeristen.

Het kan anders en beter.
Les 1: Vermijd alles waar de teksten in het Engels zijn.
Les 2. Neem in het centrum een willekeurige tram of bus, rijd mee tot het eindpunt en je zult belanden in een troosteloos winkelcentrum uit de jaren zeventig. Je ziet er de multiculturele Nederlandse samenleving aan je voorbijtrekken. Als het mooi weer is spelen er kinderen op de versleten speelplaatsen, hangen de hangjongeren te hangen, slepen vrouwen met boodschappentassen en rijden scootmobiels je van je sokken. Geen toerist te zien.
Als het slecht weer is waait en regent het tussen de flats en weet je niet hoe snel je weer terug wilt naar het warme centrum, naar de coffeeshops en al die andere toeristen.

site How to avoid … http://howtoavoidtheothertourists.com 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Andere toeristen vermijden

  1. Blewbird zegt:

    De Nassaukade, met lijn 10…

    Like

  2. Villasappho zegt:

    Ik kom 1 keer per jaar in die stad en meestal weet ik niet hoe snel ik de stad uit moet fietsen. Niet mijn stad maar ik vermaak me er soms best wel even.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s