Royaal inkomen

imgresVolgende week bespreekt de Tweede Kamer de begroting van Algemene Zaken met daarin ook het niet onbelangrijke hoofdstuk Koninklijk Huis. Opeens kwamen ze naar boven: Geheime Afspraken. In de jaren zeventig zouden Juliana en Bernhard een hoger salaris bedongen hebben als compensatie voor het feit dat ook zij inkomstenbelasting moesten gaan betalen over een deel van hun vermogen. Hun jaarlijkse inkomen ging op onduidelijke wijze fors omhoog.

Het salaris van de koning is openbaar. Willem Alexander krijgt jaarlijks een mooi bedrag, 888.000 euro. Daarnaast krijgt het staatshoofd ook nog eens een onkostenvergoeding van 4,6 miljoen voor huisvesting, wagenpark en verdere zaken die nodig zijn om de functie invulling te geven.

Maar dat is nog niet alles. Ook de echtgenote van de koning heeft een eigen inkomen. Dat is best iets bijzonders. Michelle Obama krijgt als First Lady geen inkomen van de overheid. Koningin Mathilde van België krijgt geen eigen ‘dotatie’, zij moet het doen met het inkomen van haar echtgenoot, koning Flip.

unknown

Denemarken: allemaal een toelage

De situatie in Denemarken is vergelijkbaar me die in Nederland, prins Henrik krijgt ook een salaris van de staat, evenals de twee zoons van koningin Margrethe II en hun echtgenoten. Opmerkelijk is dat ook de ex-vrouw van prins Joachim nog steeds een toelage van de staat krijgt. De regering heeft nu wel besloten dat de acht kleinkinderen van koningin Margrethe geen toelage meer krijgen, alleen erfprins Christian komt nog in aanmerking voor een jaarlijkse uitkering.
Ook mevrouw Gauck, de vrouw van de Duitse Bondspresident, heeft natuurlijk geen staatsinkomen. In Duitsland verdient de president minder dan de Bondskanselier, Gauck krijgt als honorarium 227.000 euro per jaar.

img_1335In Nederland zijn we heel royaal. De echtgenote van de koning krijgt een flinke jaarlijkse som: 352.00 euro plus ook weer 606.000 euro voor onkosten zoals een secretariaat. Ook de afgetreden koningin heeft natuurlijk recht op een pensioen (502.000 euro + 1.001.000 euro aan onkosten -kapper! -) en vanaf haar 18e verjaardag mag ook troonopvolgster Amalia rekenen op 263.000 euro + 1.232.000 aan onkosten. Ook eventuele eventuele echtgenoten komen in aanmerking voor een dergelijke royale toelage. Amalia hoeft dus geen studielening aan te vragen, geen bijbaantjes aan te nemen, ze krijgt meteen een eigen secretaresse en een chauffeur.

Het was prins Bernhard die dat ‘echtgenoteninkomen’ heeft geregeld tijdens de onderhandelingen die vooraf gingen aan zijn verbintenis met Juliana, In ‘De Amerikaanse prinses’ is te lezen dat Allene Tew, destijds prinses Reuss, hem daarbij adviseerde. Hij wilde niet dat hij als zijn voorganger prins Hendrik zijn hand zou moeten ophouden. Hendrik kreeg voor al zijn hobby’s, zoals bordeelbezoek, maandelijks wat zakgeld en moest bij de koningin keurig zijn bonnetjes inleveren.
Onze monarchale staatsvorm is natuurlijk een raar anachronisme. Het kost nogal wat, maar je krijgt er ook iets moois voor terug. De actoren doen hun best, ze maken iets van hun functie, nog steeds wil een overgroot deel van de bevolking dit sprookje in stand houden.

Toch lijkt het me nodig dat er opnieuw kritisch wordt gekeken naar die regeling rond de financiering. Die lijkt me echt uit de tijd. Nu veel mensen te maken krijgen met ‘sobere’ regelingen mag ook het staatshoofd en zijn familie het wel wat soberder aan doen.

img_0965In Het Parool stond deze week een reportage over Willem-Alexander die met burgemeester Van der Laan op werkbezoek ging in Amsterdam-Zuidoost. Ze kwamen niet met een gouden of glazen koets, noch met een limousine, ze kwamen gewoon met metro 53. De koning bleek een ov-chipkaart in zijn binnenzak te hebben en hij wist zelfs wat hij er mee moest doen. Het kan dus best wat minder.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s