Nieuwe oude huizen

schermafbeelding-2016-10-16-om-15-57-00De IJ-kant van ons deel van de binnenstad van Amsterdam wordt afgesloten door hoge appartementsgebouwen aan de Westerdoksdijk. Een enorme muur van grijze nieuwbouw uit de late jaren negentig. Niet lelijk als je het van dichtbij bekijkt maar vanuit de verte zeker niet mooi.
Toen we hier kwamen wonen was het rond het Westerdok een raar rommelig gebied: een snelweg met een benzinestation, een eiland van de spoorwegen met loodsen, schuren, verlaten gebouwen, nooit meer gebruikte sporen en onduidelijke gebouwtjes die al tientallen jaren gekraakt waren en bevolkt werden door oude hippies, junks uit heel Europa en kinderrijke gezinnen. Er liepen kippen rond, geiten en ezels.

schermafbeelding-2016-10-16-om-16-21-22Nu kijk je vanaf de Prinsengracht dus tegen een soort rotswand aan, die eigenlijk helemaal niet past bij de oude huizen aan de gracht.

Een slim meisje van een jaar of acht had het in de gaten. Ze stond met har ouders op de brug bij de Brouwersgracht en keek in de verte. ‘Waarom hebben ze daar die flats gebouwd?’ vroeg ze aan haar vader. ‘Daar moesten ook mensen wonen’, zei hij nuchter.
‘Maar waarom hebben ze dan flats gebouwd en geen nieuwe oude huizen?’, wilde het meisje weten. ‘Ze vonden dit mooier’, probeerde de moeder.
Het meisje bleef in de verte staren en leek niet tevreden met het antwoord. ‘Kom we gaan een ijsje halen’, zei de vader. Discussie gesloten. Ze liepen verder in de richting van de Haarlemmerdijk.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuwe oude huizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s