Mieke Waarheen

schermafbeelding-2016-10-21-om-09-44-51Van Mieke Telkamp had ik geen enkele plaat in de kast. Ze was vaak te horen op de radio, ze kon goed zingen en had een mooie stem. Toch ontbrak er voor mij iets. Ze was toen in de jaren zestig eigenlijk al wat ouderwets. Ze had een voorliefde voor de wat gedragen liedjes, semi-religieus. Ze miste de vlotheid van Corry Brokken, het show-element, een zekere sexappeal.

Maar ze kon zeker wel wat. Een opname als ‘I love you And don’t you forget it’, een nummer van Perry Como uit 1963 – terug te vinden op You Tube – bewijst dat. Dan heeft ze iets fris. Maar ja, dat kapsel uit de provincie …

Ze zong heel veel covers van Duitse en Italiaanse hits maar het waren zelden pakkende nummers. De teksten klonken houterig, de arrangementen waren wat minder swingend, het klinkt zeker nu allemaal wat goedkoper dan het origineel.schermafbeelding-2016-10-21-om-09-55-25

Mieke Telkamp beschikte over een warme, indringende stem. Als ze flink uithaalde vond ik de klank te hard, te metaalachtig. Vandaar dat ik nooit een grote fan van haar ben geworden.

Haar Duits was beter dan dat van Corry Brokken en ze had met ‘Tulpen aus Amsterdam’ een grote hit (een aandoenlijk filmpje van Mieke Telkamp op de Keukenhof is ook te vinden op You Tube) maar daar bleef het bij, ze maakte een reeks Duitse platen maar had geen grote hits, geen tv-shows.

Mieke Telkamp werd groot door de radio en maakte al in de jaren vijftig haar eerste platen, dat begon met oude 78-toeren opnamen tot albums in de jaren zeventig. Ze zal altijd herinnerd blijven door het enorme succes dat ze had met dat ene nummer: ‘Waarheen, waarvoor’ tientallen jaren de begrafenis-hit bij uitstek waarmee ze haar pensioen verdiende.

Een nummer dat ik niet kende was ‘Jochie’ Een simpel liedje, zeker geen meesterwerk, wat ouderwets, in de sfeer van Louis Davids, Dirk Witte. Het is geschreven door André Meurs en de muziek is van Cor Steyn. Voortreffelijk gezongen door Mieke Telkamp. prima tekstbehandeling. Ze overleed deze week. Met een liedje als ‘Jochie’ wil ik haar graag blijven herinneren.

Jochie https://www.youtube.com/watch?v=6eq3a6kZfCQ
I Love you an do’nt you forget it https://www.youtube.com/watch?v=j__e9PUAtVA
Tulpen aus Amsterdam https://www.youtube.com/watch?v=GGxYrsQzQtE 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s