Akoleienstraat

img_0968
Een gewoon straatje in Amsterdam in een wat verwaarloosd deel van de Jordaan, vlakbij de Rozengracht. Hier geen toeristen, geen ijswinkels en vintage kleding. Er zit nog een ouderwetse fietsenmaker. Drukkerij ‘Confiance’ is vertrokken, het pand lijkt wel dichtgespijkerd.

img_1352

Foto: Historisch Amsterdam

Je kijkt vanuit de Rozengracht op de Rozenstraat. Daar zat ooit, in 1902, een winkeltje in Koffie, Thee en Chocolade van P. de Wit. Er werden in de straat KARREN verhuurd.
De tijden veranderden, de Jordaan werd er niet mooier op, in de jaren zeventig zat hier Drukkerij Weltevreden. Maar ook die sloot en bewoners ergerden zich aan een Engelse tekst die verscheen op de dichtgespijkerde gevel.

Volgens een foto van Historisch Amsterdam zat er in de jaren tachtig een RADIO GRAMMOFOON FABRIEK, de foto zou ook ouder kunnen zijn. Het opschrift is onduidelijk het lijken twee teksten over elkaar heen.

img_1350

Foto: Historisch Amsterdam

In de tussenliggende tijd is de woning in de Rozenstraat helemaal opgeknapt, er zijn nu keurige appartementen in gemaakt. Met een mooi uitzicht op de Akoleienstraat  – een straat die zijn 17e-eeuwse benaming heeft behouden. Ze verkopen bij Intratuin nu alleen nog maar akeleien. Inderdaad: alles verandert.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam-Noord, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s