Beeldvorming

imgres
Het is altijd lastig om je een beeld te vormen van iemand die je niet echt hebt gekend, iemand die je alleen kent van filmbeelden, van de televisie, uit verhalen van anderen, via brieven die je toevallig onder ogen krijgt. Dat beeld zal altijd onvolledig zijn en gekleurd.

Jolande Withuis heeft ongetwijfeld haar best gedaan en een dikke ‘wetenschappelijke’ biografie geschreven over koningin Juliana onder de titel ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’. Ze heeft veel brieven uitgeplozen die ze kreeg via de kinderen van vriendinnen. In de tv documentaire die deze week werd uitgezonden en waarin Withuis uitvoerig haar boek mocht promoten beklaagde zij zich erover dat het zo moeilijk was bronnen te vinden, “veel mensen die haar hebben meegemaakt zijn dood”, zei ze.

Vooral Bernhard krijgt er van Withuis flink van langs, die deugde voor geen meter. Maar ook Juliana had haar zwakke periode, ze stond in de jaren vijftig onder invloed van een gevaarlijke sekte, was in die tijd behoorlijk in de war.

imgres-1De werkelijkheid is altijd veel gecompliceerder dan je denkt. Het is, meen ik, heel moeilijk om een volledig beeld te geven van iemand die zoveel heeft meegemaakt, die zo’n merkwaardige functie bekleedde als het erfelijk koningschap.

Het is jammer dat iemand die ruim zestig jaar heel dicht bij Juliana stond en haar dus wel heel goed moet hebben gekend nooit aan het woord komt. Beatrix zou heel veel kunnen vertellen over de échte Juliana en de échte Bernhard. Maar zij zwijgt en geeft praktisch niemand toestemming om in de papieren die zijn opgeslagen in het koninklijkhuis-archief te kijken.

Zodoende zal het vrijwel onmogelijk zijn om een reëel beeld te krijgen van die altijd wat merkwaardige koninklijke maatschappelijk werkster.
Mij ontroerde Juliana altijd. Ik had het gevoel dat ze er altijd naar streefde om het goed te doen, maar de rol van staatshoofd lag haar eigenlijk niet zo goed.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, royalty en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Beeldvorming

 1. Blewbird zegt:

  Ja, en dat over Bernhard, dat hebben we niet willen weten (maar wel vermoed), toch?

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Mijn idee. Ik heb trouwens altijd erge moeite met dat beweren van dingen NA iemands overlijden. Het zijn hooguit flarden en percepties en ik mag toch hopen dat mensen uit meer dan flarden bestaan.

  Like

 3. Relio van Colder zegt:

  Weet iemand hoe ik in contact kan komen met Jolande Withuis (e-mailadres of zo)?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s