Woensdagneuker

imgres
Natuurlijk was het geen enkel probleem. Harald en Sonja waren veel te blij met hun nieuwe huis. Nog maar net in de stad en nu al waren ze de trotse eigenaren van een twee etages dichtbij het Vondelpark, genoeg plek om te wonen en te werken. Dat die grote kamer boven achter verhuurd was vormde echt geen belemmering. De huuropbrengst was een aardige bijdrage in hun toch wel hoge maandelijkse vaste lasten.

Ze merkten weinig van Janet. Die bracht ’s morgens haar zoontje naar school en ging dan zelf naar haar werk. Aan het eind van de middage kwamen ze samen weer thuis. ’s Avonds hoorden ze zachtjes de geluiden van de tv, verder eigenlijk niets. In de weekends ging Janet meestal naar haar moeder, ergens in Gelderland. Wel lastig dat ze geen eigen wc hadden, er was alleen een wastafel in die achterkamer. Harald moest er steeds aan denken ’s morgens vroeg een badjas aan te trekken als hij naar beneden liep. Janet was altijd muisstil maar haar zoontje hield ervan om luid te zingen als hij op de wc zat en hij gebruikte meters toiletpapier. Sonja aarzelde, zou ze daar iets van zeggen?

Op woensdagmiddag was Sonja altijd thuis. Al sinds mensenheugenis hebben de lagere scholen dan vrij en zij zat dan graag in de kleine zijkamer boven wat te schilderen. Ze deed het met overgave en wilde er eigenlijk veel meer tijd aan besteden. Haar werk als onderwijzers deed ze met plezier maar het liefst zou iets heel anders gaan doen. Wie weet.

Ze hoorde opeen luide muziek uit de kamer van Janet komen. Ze had gehoord dat ze was thuis gekomen maar die muziek was nieuw. Het haalde haar uit haar concentratie. Ze zou een ovenschotel maken en begon maar alvast met de voorbereiding. De bel ging twee keer, het signaal voor Janet. Ze kreeg nooit bezoek maar nu holde ze de trap af en opende deur, Sofie hoorde een mannenstem. De deur boven stond nog open en de muziek van de Dublinners schalde nu door het trappenhuis. Daarna werd het stil. Toen Sofie klaar was in de keuken ging ze terug naar haar werkkamer zoals ze haar kamertje boven graag noemde. Ze hoorde nu opnieuw geluiden komen uit de kamer van Janet. Opnieuw de Dublinners, met hetzelfde nummer. Maar nu hoorde ze ook gehijg en luide kreten. Sofie ging opnieuw naar beneden, dit wilde ze niet horen.

Na een uurtje hoorde ze Janet weer de trap afkomen. Ze lachte en er klonk ook de stem van een man. Sonja keek uit het raam en zag een kleine man met bruinrode krullen in een corduroybroek. Hij had wel iets van een Ier. Hij maakte het slot van een oude fiets los en ging er vandoor.

De rest van de week bleef het stil. Sonja vertelde Harald wat ze die middag had gehoord. Die haalde zijn schouders op. Ja, dat hoort er natuurlijk bij, de lusten en de lasten. In dit geval kwamen de lusten mooi samen met de lasten, grapte hij nog.

Voortaan was het elke woensdag hetzelfde liedje. Rond half drie belde de kleine man aan, een kwartier later klonken de Dublinners en begon het gekreun en gehijg. Een uur later ging hij er weer vandoor. Sonja begon er rekening mee te houden. Ze plande afspraken buiten de deur op die tijd, ze deed haar boodschappen in verre buitenwijken om maar niet thuis te hoeven zijn als die muziek weer begon. Ze deed kortaf tegen Janet, bekeek haar nu met andere ogen. Ze beklaagde zich bij Harald, dit was toch niet normaal? Die maakte grapjes over de woensdagneuker. Makkelijk praten, hij was dan nooit thuis.

Na een jaar zei Janet zelf de huur op. Het werd te klein boven, zei ze, haar zoontje had een eigen kamer nodig. Godzijdank dacht Sonja. Ze had al plannen gemaakt. Ze zou er een echt atelier van maken. Op woensdagmiddag bleef het heerlijk stil. Nooit meer de Dublinners!

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s