‘Ik kon haar al van vroeger’

‘Maar ik kon haar al van vroeger’, zei de vrouw op de Elandsgracht tegen haar vriendin die naast haar zat op het terras op de vernieuwde stoep, even blond, even gebruind. Ze spraken met een overduidelijk Amsterdamse tongval, zoals ik bij mij in de buurt nog maar weinig hoor.

In veel streektalen en sociolecten worden kennen en kunnen, liggen en leggen behoorlijk door elkaar gehusseld. Op school werd daar geregeld voor gewaarschuwd: kippen leggen eieren, lakens liggen in de kast. Maar het is ook wel lastig. De uitdrukking ‘Waar het valt daar legt t’, hoorde je overal; ik kan, ik ken, ik kon, het bestaat allemaal, deze vormen lijken zoveel op elkaar dat ze gemakkelijk door elkaar gehaald worden.
‘Kan het zijn dat ik u ken?’ werd vaak ‘Ken het zijn dat ik u kan?’

Weer een van die ingewikkelde zaken die het Nederlands interessant maar moeilijk maken.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Nederlandse taal en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s