Bijna vergeten – Loudi Nijhoff

Schermafbeelding 2016-07-05 om 11.14.27

Haar naam kwam ik tegen op de website van BEWTH: actrice Loudi Nijhoff (1900 – 1995). Ze deed in de jaren zeventig regelmatig mee aan de geweldige voorstellingen van deze theatergroep die optrad in de meest vreemde gebouwen, bij voorkeur leegstaande fabrieken, oude kerken, ruïnes, altijd heel mooi uitgelicht. Wij gingen er graag naar toe, ook al was het ver weg. Het publiek zat bijna onzichtbaar verborgen in het donker.
Steeds onverwacht doken de spelers op, heel dicht bij of hoog in de nok, achter een pilaar ergens in de verte. Spannend was het, ontroerend mooi. En dan, in een hoek, eenzaam zat daar ergens Loudi Nijhoff, een oude dame die teksten uitsprak, teksten die ik vaak niet begreep, maar dat hoefde ook niet.

Deze Loudi Nijhoff was een eigenzinnige actrice met een gedegen ouderwetse toneelopleiding. Ze had ervaring opgedaan in Wenen, in Duitsland en Zwitserland. Ze speelde voor de oorlog bij Albert van Dalsum met alle groten van het Nederlandse toneel. Ze trad op in speelfilms. Ze vond het vervelend dat ze altijd als een ‘dame’ werd gezien, ze kwam uit een goed milieu, was de schoonzuster van de burgemeester Gijsbert van Hall, familie ook van Martinus Nijhoff de dichter. Ze weigerde tijdens de oorlog te spelen toen Joodse collega’s niet meer mochten optreden.

Na de oorlog voelde ze zich niet meer thuis bij het traditionele toneel. Ze ging lesgeven aan de theaterschool in Arnhem en speelde experimenteel toneel bij ‘Studio’ de toneelgroep van Kees van Iersel. In 1970 kwam ze met een eigen bewerking van ‘Claire Obscur’ een lange eenakter van Marguerite Duras. Het betrof een verhoor van een wat vreemde vrouw die verdacht wordt van een gruwelijke moord. Een psychiater probeerde te achterhalen wat er was gebeurd, waarom ze tot haar daad was gekomen. Het stuk had heel veel succes en aan Loudi Nijhoff werd de Theo d’Or toegekend. Ze weigerde echter: toneelprijzen vond ze ouderwets. 

Schermafbeelding 2016-07-11 om 10.46.56

Janskerk Utrecht 1986; Foto: Oscar van Alphen

Voor mij blijft ze de vrouw met de mooie stem die telkens weer verrassend opdook in die wonderschone voorstellingen van het bewegingstheater BEWTH.

Artikel in Trouw bij haar overlijden in 1995 http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2708080/1995/08/02/Loudi-Nijhoff-1900—1995.dhtml

Zie ook: De bruiden van toneelgroep Tender http://wp.me/p1MauM-FQ

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s