Berlijn: regenbooghoofdstad

schermafbeelding-2016-11-24-om-09-46-59Uit de hele wereld reizen homo’s graag naar Berlijn. In de Duitse hoofdstad is het al decennia lang goed toeven voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en transseksuelen. Je kunt er in de verschillende delen van de stad prettig uitgaan, er heerst een uitgesproken tolerant klimaat. Was in de jaren zeventig en tachtig Amsterdam de gay capital of Europe, Berlijn heeft die fakkel allang over genomen. Maar net als in Amsterdam loopt niet alles gesmeerd.

Sinds oktober is er een rood-rood-groene coalitie aan de macht met een duidelijke linkse signatuur (SPD, Linke en Grünen werken samen) Deze nieuwe Berlijnse deelstaatregering wil ook in politieke zin de regenboogvlag duidelijker laten wapperen. Vorige week werden verschillende beleidsvoornemens gepresenteerd om Berlijn nog homo-vriendelijker te maken. Zo komt er meer geld voor onderzoek en scholing, er wordt meer geld uitgetrokken voor ontmoetingen en discussies om ook in de verste buitenwijken van de stad mogelijke vooroordelen weg te nemen.

De stadsregering van Belijn wil in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, het onderwerp homohuwelijk opnieuw aankaarten. Duitsland kent wel een soort partnerschapsregeling maar van een wettelijke gelijkstelling is geen sprake, dat heeft Merkels CDU en vooral de conservatieve Beierse CSU steeds weten tegen te houden. Maar volgens enquêtes heeft een flinke meerderheid van de bevolking geen bezwaar tegen het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor stellen van gelijk geslacht, een gelijkstelling die we in Nederland al kennen sinds 2001. Berlijn wil nu op korte termijn het huwelijk en ook adoptie voor allen wettelijk gaan regelen.

Niet alleen mannen en vrouwen moeten volgens de grondwet gelijke rechten krijgen, ook transgenders horen in dat rijtje thuis. Waar dat nodig is moeten wetten en regels worden aangepast, maar ook hier is vooral voorlichting en opvang nodig. Ook onder nieuwkomers in de stad, vooral onder de migranten uit Islamitische landen moet veel werk worden verricht.

220px-bucherverbrennung-book-burning-nazi-1933-institute

1933 Nazi’s demonstreren voor het Magnus Hirschfeld Institut

Al in de jaren twintig bestond in Berlijn het beroemd instituut van Magnus Hirschfeld waar wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar het verschijnsel homoseksualiteit. In 1933 bij de boekverbranding door de nazi’s werden alle documenten van dit Institut für Sexualwissenschaft vernietigd. De Berlijnse senaat wil dit instituut nieuw leven inblazen. Het moet een ontmoetingscentrum worden voor wetenschappers uit de hele wereld waar kennis en ervaring worden uitgewisseld.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Berlijn: regenbooghoofdstad

  1. Villasappho zegt:

    Mooi stukje wat wel te merken was toen ik er jaren geleden was. Hoop dat ze in deze lijn verder gaan. Als dingetje Berlijn was als gay capitol voor wo2 en ook ver voor Amsterdam.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s