Steenkolenengels

schermafbeelding-2016-11-25-om-09-50-21
Waarom heet slecht Engels steenkolenengels en geen bloemkoolengels of spaghettiengels?
Dat is een vraag die gesteld zou kunnen worden in Nachtzuster, het nachtprogramma van omroep Max dat te horen is in de nacht van donderdag op vrijdag tussen een en zes uur.

Ik luister er graag naar als ik zomaar even wakker ben en blijf dan vaak luisteren, ik zou moeten slapen maar de vragen van luisteraars boeien me mateloos. Het programma wordt al jarenlang gepresenteerd door Astrid de Jong die alle bellers opgewekt te woord staat en een merkwaardige voorkeur heeft voor discomuziek wat vooral in mijn halfslaap nogal verstorend werkt.

Veel bellers willen graag aan het woord blijven. Ze lijken minder in het antwoord geïnteresseerd dan in het feit dat ze eindelijk gehoor vinden. Zo midden in de nacht zijn er nog heel wat mensen aan het werk: nachtwakers, vrachtwagenchauffeurs, receptionisten. Het zijn vooral ook veel oudere mensen die de slaap niet kunnen vatten en maar eens bellen met het gratis telefoonnummer. En Astrid de Jong neemt de tijd. Een gesprek mag best wat langer duren, pas als mensen zichzelf gaan herhalen kapt Astrid het gesprek behendig af, zonder bits te worden.

Je komt van alles te weten. Er zijn altijd mannen die technische vragen perfect kunnen beantwoorden, vaak veel te specialistisch om begrepen te worden door een leek; gelukkig vraagt Astrid goed door en probeert ze een helder antwoord te krijgen.
Sommige mensen hebben wel eens iets gehoord en komen met de gekste verhalen aanzetten. Je weet als luisteraar dan wel dat het antwoord eigenlijk nergens op slaat maar het is vermakelijk om met een half oor naar die onzinverhalen te luisteren. Regelmatige bellers zijn er ook, het lijken dan alsof bekenden van jou hun verhaal vertellen. Het heeft iets intiems zo in  bed naar die ontboezemingen te luisteren.

Er bestond ooit al eens een voorganger van dit programma dat Nachtdienst heette. Het werd in het weekend uitgezonden en gepresenteerd door o.a. Hettie Lubberding en Martijn Rosdorff. Ik luisterde er altijd in de auto naar als ik ’s nachts terug reed van een of ander spannend feest. Nog steeds associeer ik Nachtzuster met aangename tijden.

Slecht Engels heet trouwens steenkolenengels omdat aan het begin van de vorige eeuw er veel steenkool per schip uit Engeland kwam. De havenarbeiders hadden hier en daar wat Engels opgepikt en maakten er het beste van als ze met hun Engelse collega’s moesten overleggen. Zulke antwoorden zijn nu in een oogwenk te vinden op internet, maar het is natuurlijk veel leuker om de Nachtzuster te bellen en dan het antwoord te krijgen van een andere eenzame beller uit een heel ander deel van het land.

http://www.omroepmax.nl/nachtzuster

Zie ook: mijn blogs Nachtflitsen https://wllmkalb.blog/2013/04/02/nachtflitsen/ Radio, een onderschat medium  http://wp.me/p1MauM-42

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s