Anders

unknown
Katholieken kende ik als kind eigenlijk helemaal niet. Dat ze anders waren leerden we al op de lagere school. Die hele Tachtigjarige oorlog was een strijd geweest tegen de Roomsen, daar moest je dus voor oppassen. De moordenaar van die brave, dappere Willem van Oranje was een katholiek, kan je nagaan.

Verderop was een katholieke lagere school. We zagen die kinderen natuurlijk wel eens als we naar huis gingen met de bus. Ik deed mijn best om het katholiek in hun gezichten te zien, dat lukte niet echt goed maar hier en daar meende ik toch wel iets opmerkelijks te kunnen waarnemen.

Het heeft nog lang nageëbd. Ik ‘had niets’ met mensen met een zachte g, ik wantrouwde ze een beetje. We kwamen maar zelden in Brabant of Limburg, ons leven speelde zich af boven de grote rivieren.

We hadden wel Joodse kennissen. Die waren misschien ook anders, maar daar hoorde je achting voor op te brengen want Joden waren zielig, die hadden zoveel te lijden gehad tijdens de oorlog. Ik keek langdurig naar de Joodse tweeling die bij ons kwam spelen en probeerde er achter te komen wat er nou Joods aan ze was. Ik vond het eigenlijk alleen maar vervelende jongens omdat ze niet met mij maar alleen met elkaar wilden spelen.

We kregen tijdelijk twee Duitse kinderen in de klas, Berbel en Klaus, die al heel snel Nederlands leerden maar met een vreemd accent bleven praten. Ze droegen stomme kleren vonden we, bloesjes met witte kragen. We pestten ze een beetje maar Klaus bleek goed te kunnen vechten, toen hield het pesten op.

unknown-1

Op de hbs zaten er opeens ook katholieke kinderen in de klas. Steven nam me mee naar de mis, ik keek met verbaasde ogen naar de priestergewaden, naar het spektakel dat zich voor het altaar afspeelde. Wat een verschil met de doodsaaie protestantse kerkdiensten die ik toen al probeerde te vermijden. Aan Steven viel ook niets katholieks te zien, hij had een stoere kuif en sterke fietsbenen. Ik kwam graag bij hem thuis. Zijn vader luisterde op zondag altijd naar het belcanto-programma van de Brusselse omroep. Ademloos ging ik bij hem zitten om mee te luisteren. Ik dronk voor het eerst zwarte koffie. Dat was echte muziek, heel wat anders dan die saaie harpmuziek van de antroposofen bij wie ik was opgegroeid.

Zo langzamerhand ontdekte ik dat anders lang niet altijd slechter was. Dat er veel meer smaken bestonden dan ik als kind met de paplepel had ingekregen.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Anders

  1. Filip zegt:

    De andere is dikwijls anders dan gedacht …

    Liked by 1 persoon

  2. Filip zegt:

    Protestanten, Katholieken, Joden, het zijn allen mensen, welk Godspersonage de mens al dan niet heeft geschapen is tegenwoordig eigenlijk niet van belang, sinds de mens bestaat zijn het mensen die mensen scheppen en de omgeving waarin ze leven vorm geven. Mensen zijn dus in de eerste plaats verantwoordelijk voor het lot van de mensen die ze zelf geschapen hebben en het biotoop waarin ze leven. Wie er er nu nog die arme God bij betrekt terwijl er meer dan 7 miljard zieltjes zijn om over te waken kan er van verdacht worden zijn eigen verantwoordelijkheid op de zogenaamde almachtige af te wentelen. Het is niet God die verantwoordelijk is voor vervuiling, opwarming van de aarde, oorlogen (zelf in Zijn naam), ondervoeding, armoede, onrecht etc… Moesten mensen enkel mensen op de wereld zetten als ze die van de garantie op een menswaardig bestaan kunnen verzekeren zou het een gans andere wereld zijn. Nu schept de mens er maar op los en in zijn scheppingswoede wordt de ganse aardse schepping in gevaar gebracht…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s