Levensteken van Caroline

images
‘Hoe gaat het toch met die Caroline’, vragen verschillende lezers mij regelmatig. Caroline was in de jaren dat ik in Baarn woonde een goede vriendin van me, een levenslustige vrouw met wie ik graag leuke dingen ondernam, die me altijd vrolijke verhalen te vertellen had over haar ex-en en minnaars en die tussen alles door onduidelijke maar lucratieve zaken deed die iets met kunst te maken hadden. Al een jaar had ik niets meer van haar gehoord, ze was ziek en verbleef lang in Zwitserland en later in Frankrijk hoorde ik via via. Ik had geen telefoonnummer meer, geen mailadres, haar dochter woonde een groot deel van het jaar in bij haar nieuwe vriend in Canada. Vorige week sprak ik Jens, ze was even in Amsterdam.
Met Caroline gaat het maar zozo. Ze is helemaal in de ban van de man die zo op Omar Sharif lijkt. Ze heeft maanden bij hem gelogeerd ergens in het midden van Frankrijk en ze wonen nu sinds half jaar in een villa op Mustique, een piepklein eiland in de buurt van Barbados. ‘Kan ik haar daar bellen?’, vroeg ik. ‘Ja’, zei Jens. ‘ik heb een telefoonnummer en meestal neemt ze wel op, maar soms is ze weken onbereikbaar’.

schermafbeelding-2016-12-03-om-11-00-23Donderdag kreeg ik haar eindelijk te pakken. Haar stem was zwak, ze was moeilijk te verstaan maar ze voerde het gesprek alsof we elkaar vorige week nog hadden gesproken. Ze had het heerlijk met Tiridates (‘zo heet hij, maar ik noem hem altijd Tiri‘). Hij was een schat en verwende haar in alle opzichten. Ook hij kwakkelde met zijn gezondheid maar hier op het eiland hadden ze een persoonlijke verzorger, het was altijd mooi weer en er woonden zulke aardige mensen. Ze noemde bekende namen uit de Britse jetset. Het huis dat ze huurden was van een nichtje van koning Elisabeth! Het was er heerlijk, ik moest ook een weekje komen logeren, zei ze. Zou ze enig vinden.
Ik keek op de website en zag dat er echt niets te doen is op dit eiland dat behoort tot de Grenadines, een groep kleine eilanden die horen bij Saint Vincent in de Caraïben. De goedkoopste kamer die er te huur is, kost 900 dollar per nacht. Directe vluchten bestaan niet, je moet lange omwegen maken om er te komen, tenzij je een privévliegtuig hebt of kunt regelen. Toch nog maar eens een nachtje over slapen.

schermafbeelding-2016-12-03-om-11-08-08Ze dachten erover om een teckel te nemen, vertelde ze. Maar dat was lastig, alles moest van overzee komen en soms was ze te moe om het dagelijkse ommetje te maken. Lastig was dat het zwembad van de villa die ze huurden buiten werking was. ‘Als het erg warm is. mogen we zwemmen bij de buren verderop, maar dat zijn Brazilianen die nauwelijks Engels spreken, dus de conversatie verloopt moeizaam, veel gaat via de tuinman. Alles gaat hier in het Engels of Frans, soms in het Spaans en zelfs Russisch wat prettig is voor Tiri, die heeft als diplomaat nog voor de Sovjet-Unie gewerkt. Nederland ligt ver weg, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik kijk gaan naar de BBC. Je kunt niet alles krijgen op het eiland wat je zou willen, ik mis soms mijn Albert Heyn uit Bussum. Hier moet je alles dagen van te voren bestellen. Internet is lastig, doet het vaker niet dan wel. Soms gaat het wekenlang fantastisch.’
Vorige week had ze voor het eerst weer auto gereden. Ze kon het nog, zei ze trots, maar ze was vergeten dat er op het eiland links werd gereden. Ze had een botsing veroorzaakt, maar de man in de Jaguar waar ze tegenaan was gereden was zo aardig geweest! Hij maakte zich vooral druk om haar omdat ze erg geschrokken was. Die paar krassen op zijn auto dat kwam allemaal wel goed, dat was iets voor de verzekering. Niets aan de hand.

‘Dit eiland is echt een paradijs. Een heerlijke plek om dood te gaan.’ Zo zei ze het letterlijk.

Meer over Caroline: Caroline uit Bussum http://wp.me/p1MauM-NG Droom tom-tom http://wp.me/p1MauM-1vB  Er iets aan laten doen http://wp.me/s1MauM-liften De lifter http://wp.me/p1MauM-1ig Op weg naar Drenthe http://wp.me/p1MauM-1ov Ik haat ochtendmensen http://wp.me/p1MauM-1sA Namen van mineralen https://wordpress.com/post/wllmkalb.blog/6245 Vanuit de heup http://wp.me/p1MauM-1AH Weekend Reykjavik http://wp.me/p1MauM-1zno Caroline in Montreux https://wllmkalb.blog/2016/02/12/caroline-in-montreux/

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in lief en leed en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s