Boekloos

dscn0143
Toen ik laatst na er lang niet te zijn geweest mijn oude Hogeschool binnenstapte viel me meteen op dat de boekhandel was verdwenen uit de grote ontvangsthal. Achter de balie, naast het reisbureau was ruim twintig jaar een kleine goed gesorteerde boekhandel te vinden waar ik graag kwam. Maar de student van nu heeft een laptop, een iPad en een smartphone, boeken zijn uit. Dat bleek ook aan de andere kant van de hal waar vroeger de bibliotheek was. Ook daar is nu geen boek meer te vinden. ‘Alles gaat nu digitaal’, vertelde de voormalige bibliothecaresse me. Alle boeken zijn de deur uit. Haar taak bestond nu uit het schoonhouden van de studieruimte.

Ik voelde me opeens hopeloos ouderwets met mijn grote boekenkasten thuis, met al dat bedrukte papier. Nog altijd geniet ik ervan om boeken te voelen, te ruiken. ‘Bladeren’ wordt een werkwoord dat jonge mensen niet meer kennen. Wat een gemis: lekker door een boek bladeren zodat je weet hoe het in elkaar steek, dat je waar de foto staan, hoe de indeling is.

Natuurlijk hebben digitale boeken veel voordelen: ze wegen niets en nemen nauwelijks ruimte in. Zeker als je veel op reis bent is het makkelijk om een stapel ebooks mee te nemen. Een voordeel, merk ik, is ook dat je makkelijk aantekeningen kunt maken en je allerlei zaken makkelijker kunt opzoeken. Nog steeds zijn ze niet heel veel goedkoper dan gedrukte boeken, wat me nog steeds verbaast. Ik betrap me er op dat ik een ebook minder snel uitlees dan een gedrukt exemplaar. Dat ligt altijd ergens binnen handbereik, als ik het niet heb uitgelezen ligt het me beschuldigend aan te kijken.

‘Stoffig’, zei een dertig tegen me toen we het over boeken hadden. Nee, in hun nieuwe huis hadden ze geen boekenkast. Ook geen cd’s meer. Wel vinylplaten, maar dat was meer een geintje. Werd er nog wel eens gelezen? Ja zijn vriendin las nog wel eens boeken, maar hij sprak erover alsof het een bezigheid was uit een andere wereld. Wat hij dan deed op reis, of op en regenachtige zondag? Hij keek films. Heel veel films. Ook boeiend.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s