Strijd van de kerstmarkten

In Amsterdam vind je hier en daar een poging tot een serieuze Kerstmarkt, maar echt warm lopen de Amsterdammers er niet voor en ook de toeristen roken liever hun joints dan dat ze gezellig aan de Glühwein gaan.

In München is dat wel even anders. Maar liefst zevenendertig kerstmarkten strijden hier om de aandacht. Grote en kleine, veel ook in de eigen buurten en voorsteden van deze Beierse miljoenenstad. Zo heeft Schwabing natuurlijk een eigen kerstmarkt, en Pasing. Er zijn kerstmarkten met thema’s, zoals de mooie middeleeuwse markt op de Wittelsbacherplatz, er is een Chinese markt, een markt met een kunstijsbaan, een markt opgebouwd uit kerststallen. Op de Theresienwiese, bekend van de Oktoberfeesten, is een culinaire kerstmarkt ingericht.

München  heeft al meer dan tien jaar ook een roze kerstmarkt. Het is er aan het eind van deze wat druilerige maandag nog erg stil. De stad staat ook niet bekend als een uitbundig uitgaanscentrum voor homo’s en lesbiennes, alles is erg netjes en rustig. Maar op de ‘Pink Christmasmarket’ zijn er naast de gebruikelijke kraampjes met Glühwein en Bratwurst ook podia te vinden voor spetterende optredens van lokale beroemdheden. Nu is de piepkleine Bühne nog leeg, maar in de weekends wordt er flink gefeest. De openingsavond, al eind november, was een daverend succes, zo verzekert me een bekende travo op stilettohakken. Er zijn kraampjes van het lokale aidsfonds en de stichting die zich bezig houdt met voorlichting voor vluchtelingen en migranten uit homo-onvriendelijke landen. 

Wil  je een iets heel anders, ga dan naar de kerstmarkt voor huisdieren. Ik heb hem nog niet gevonden, maar mijn hotelbaas zegt dat die er ook is, niet alleen voor ossen en ezels maar speciaal voor mensen met honden is er een kerstmarkt met kluiven en vers drinkwater. Wat de baasjes daar te eten en drinken krijgen vertelt het verhaal niet, op de speciale plattegrond van het openbaar vervoer in de stad waarop de bendste kerstmarkten te vinden zijn, kan ik de dierenmarkt niet vinde. 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s