Afscheid van Adam en vele anderen

unknownVanavond dus de laatste uitzending van Adam en E.v.a – en vele anderen -, de serie ik niet trouw heb gevolgd. Hier en daar zag ik wel iets voorbijkomen. Er zat ook weinig continuïteit in, de eerste afleveringen werden al in 2011 al uitgezonden, na twee jaar volgde de tweede reeks en nu is er dus een derde.

schermafbeelding-2016-12-18-om-15-03-32Steeds opvallend mooi camerawerk en een hoofdrol voor Amsterdam zelf. Allerlei facetten van de stad kwamen in beeld. De twee hoofdpersonages Eva van Amstel en de Zeeuw Adam de Heer worden overtuigend gespeeld door Eva van de Wijdeveen en Teun Luijkx, ook de andere hoofdrollen worden opvallend goed gespeeld.  Toch konden de grote en kleine problemen van Adam en Eva niet echt boeien. Het bleef allemaal wel erg aan de buitenkant, hoe het nu echt met het stel ging bleef verborgen achter trivialiteiten.
Hanneke Groenteman noemde bij De Wereld Gaat Door de serie het beste wat de publieke omroep had voortgebracht. Dat vind ik wat te sterk. Het is een serie die met liefde en toewijding is gemaakt, maar met name de verschillende subplots vond ik er vaak met de haren bijgesleept. Allerlei subculturen moesten getoond worden maar dat bleef vaak hangen in wat clichés.

images-1De veganistische moeder uit de rafeltand in Amsterdam-Noord en haar zoontje die het op een gewone school moest proberen maar daar mislukte omdat hij zich te veel gedroeg als de honden van zijn moeder, waren bijna lachwekkend. Wel heel erg nadrukkelijk werden allerlei opvallende Amsterdammers neergezet in kleine rolletjes, vaak ontroerend en oprecht maar soms ok wel lachwekkend zoals het dikke meisje dat haar woning afstaat aan vier Portugezen en door hen vriendelijk belazerd wordt.
Huisvriend Harm-Jan en zijn partner Jeroen komen ook niet echt uit de verf maar in Amsterdam hoort natuurlijk een vrolijk homo-stel in zo’n serie.

schermafbeelding-2016-12-18-om-15-35-55

De twee pleegkinderen, Adam en Eva en de moeder van Adam tijdens de rouwdienst voor oom Krijn

Adam en Eva nemen in dit seizoen de zorg voor twee puberende pleegkinderen op zich wat de woonboot bij de Magere Brug wel erg vol maakt. Hoe de zorg voor die twee kinderen hen belast komen we nauwelijks te weten, we zitten al weer in het volgende subplotje over de eenzame buitenlander die overal de duiven voert wat weer leidt tot overlast van ongedierte. Ook dat is een Amsterdams probleem maar het leidt wel erg af van de hoofdzaak.

images-2De mooist aflevering tot nu toe vond ik Erflaters, Adam die met Eva en de pleegkinderen teruggaat naar zijn geboortedorp om oom Krijn te begraven, een oom die hij nooit heeft gekend omdat hij in een inrichting zat en daar zelfmoord heeft gepleegd. Adam heeft een gesprek in de tuin met zijn moeder (mooie bescheiden rol van Mieneke Bakker), hij verwijt haar dat ze deze oom altijd weg hebben gestopt. Adam heeft zelf ooit een psychose gehad en voelt zich verwant aan deze onbekende oom. Tijdens de sobere begrafenisplechtigheid in de kerk waar we die knoestige Zeeuwse tongval goed kunnen horen, neemt Adam het woord en zegt hij mooie, ontroerende dingen over het leven en de dood.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s