Joost Guntenaar en ‘still video’

schermafbeelding-2017-01-16-om-09-23-43Still video heette het. Het begin van de digitale fotografie. De resultaten waren toen, in 1989, nog korrelig en eigenlijk niet te gebruiken. Maar ontwikkelingen gaan snel. Zu kunnen we een wereld zonder pixels niet meer voorstellen.
Joost Guntenaar wat een pionier die uitvoerig deze nieuwe technieken uitprobeerde. Ik deed daar in het maandblad Focus van oktober 1989 verslag van. Joost overleed vorige week. Uitgespeeld.

‘Het is iets totaal anders. Je moet de rest helemaal vergeten en op een andere manier aan het werk gaan.’ Zo luidt de eerste reactie van vakfotograaf Joost Guntenaar die door Focus en Canon in staat werd gesteld om gedurende een lang weekend te werken met het professionele still video systeem. Hij kreeg de beschikking over de Canon RC-760 camera, afspeelapparatuur en een monitor. Canon printte voor ons een aantal elektronisch vastgelegde beelden op een thermische printer om het verschil te laten zien.

Still video wordt momenteel al professioneel gebruikt in ziekenhuizen, door de politie, door makelaars en krantenredacties. De voordelen van het systeem zijn dan duidelijk: het is snel, gegevens kunnen makkelijk worden overgeseind en de beelden kunnen met behulp van een computer worden gemanipuleerd. Een vakfotograaf eist echter in de eerste plaats kwaliteit. En daar is Joost Guntenaar heel duidelijk over: ‘Die is absoluut nog niet goed genoeg, er is een enorm verschil tussen het elektronisch beeld en een beeld op film. Scherpte, contrast, kleurweergave, stofuitdrukking, noem maar op, op film is het allemaal mooier, scherper en beter en dat zal voorlopig nog wel zo blijven.’

img_1149Toch is Joost Guntenaar enthousiast over still video. Hij ziet ook voor de vakfotograaf veel mogelijkheden. ‘Ik zou heel graag er een in de studio willen hebben. Als hulpmiddel. Sneller en beter dan op Polaroid kan je controleren hoe de sfeer is, hoe de belichting er uit ziet. Vooral als je met modellen werkt lijkt het me een ideaal middel om duidelijk te maken wat je bedoelt. Je kan precies laten zien wat goed en wat niet goed is en doordat je de beelden makkelijke en snel kunt wissen ben je niet enorm veel materiaal kwijt en dan kost he nauwelijks geld. Ik denk dat modellenbureaus er veel baat bij zullen hebben en ook mensen die cameratrainingen geven. Het is een ideaal middel voor beeldanalyse en ook kan het mensen  over hun camera-angst heenhelpen.’

‘Het is een vreemd gevoel de floppy in de volle zon in en uit de camera te kunnen doen. Je moet echter wel je administratie goed bijhouden, zodat je weet welke opnamen op welke floppy staan, zeker als je tijdens het fotograferen ook gaat wissen. Ik ontdekte toen ook iets merkwaardigs: het is wel mogelijk om zeg maar de laatste vijfentwintig  van vijftig opnamen te wissen om ruimte te maken voor nieuwe opnamen, maar als je het laatste beeld wilt bewaren is het niet mogelijk om de ruimte ervoor opnieuw te gebruiken. Dat vond ik erg vreemd.’

img_1150Joost Guntenaar zit vierentwintig jaar in het vak en heeft in de loop de tijden letterlijk van alles gedaan. De laatste jaren werkt hij voornamelijk aan opdrachten van grote bedrijven. In zijn vrije fotografie heeft hij een voorliefde ontwikkeld voor het niet perfecte beeld, een zekere onscherpte, een ongewone compositie, een merkwaardige belichting. Juist omdat in de reclamefotografie zo wordt gestreefd naar perfectie laat hij dat perfecte beeld in zijn vrije fotografie los en experimenteert hij graag met andere vormen, met grote zeggingskracht. Gelukkig zijn er steeds meer opdrachtgevers die me de vrije hand geven zodat ik meer mijn eigen gang kan gaan. Zijn grote liefde is Afrika en zijn indrukwekkende reisfoto’s uit Afrika en China zijn regelmatig geëxposeerd.

Voor Focus fotografeerde hij zijn vrouw Zorica bij kaarslicht, bij een schemerlamp en bij daglicht. Het beeld op de monitor is nog op verschillende manieren te beïnvloeden. Zo kan je, als de opname is gemaakt, nog kiezen tussen kleur en zwartwit. Juist deze mogelijkheden heeft Joost Guntenaar benut.

Still video zal in de nabije toekomst zeker verschillende toepassingsmogelijkheden vinden. Vooralsnog zal het bestaan naast de traditionele chemische fotografie en pas als de kwaliteit beter is kan het naast de traditionele fotografie een eigen rol gaan spelen. Nu is het een interessante techniek om mee te experimenteren, een medium met aantrekkelijke kanten maar dat ook zijn beperkingen heeft.

 

 

 

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, fotografie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s