Dreamschool

images

Toevallig belandde ik gisteravond in het programma Dreamschool. Een achtdelige serie die gaat over zestien schoolverlaters die in het reguliere onderwijs zijn vastgelopen. Naar Engels voorbeeld (Jamie Oliver!) worden deze jongens en meisjes opgevangen, gestimuleerd en gemotiveerd om toch nog wat van hun leven te maken. Ex-bokskampioene Lucia Rijker is de inspirerende mentor van deze jongeren die op alle mogelijke manieren zijn vastgelopen.
De aflevering van gisteren gaf een heel reëel inkijkje in de wereld van zulke jongeren en liet vooral zien hoe lastig het is om ze te bereiken.

Strafpleiter Inez Wesky moet het spits afbijten en ze slaagde er maar niet in om contact te maken met deze jongens en meisjes. Te veel moeilijke woorden, een te abstract betoog. De Trias politica kon hen niet boeien, liever speelden ze dus spelletjes op hun laptop of telefoon. Het huiswerk voor de volgde dag hebben ze geen van allen gemaakt.
Een verademing was de les van Abderkader Benali. Hij vindt meteen aansluiting bij deze probleemjongeren, de juiste woorden, de juiste toon. Enthousiast doen ze mee. Het gaat over woorden, over taal, over vergelijkingen.

Ze vechten tegen hun luiheid, hun gebrek aan motivatie, hun verslavingen. Opvallend is de eerlijkheid van de deelnemers. We zien ze in goede maar ook in veel zwakke momenten als het niet lukt, als de opstandigheid de baas is of juist de empathie. We zien ook hun trots, hun ijdelheid. Ze hebben het er moeilijk mee.

schermafbeelding-2017-01-19-om-11-30-32De uitzending begint met de trieste mededeling dat Donilio, een van de deelnemers, begin januari in zijn slaap is overleden. Ook dat past bij het rauwe leven van dergelijke jongeren: heftige emoties, dood en verlies. Een mooie serie van de ntr. Warm aanbevolen, uitzending woensdagavond npo 3 21.30 uur. Volgende keren o.a. met Lange Frans en Karin Bloemen.

http://www.npo.nl/dream-school/11-01-2017/VPWON_1265434/POMS_NTR_6904109

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dreamschool

 1. Peter Kersten zegt:

  Goede aanbeveling!!! Lijkt me mooi. Zal zelf ook willen kijken

  Peet

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Mevrouw Wesky was inderdaad wel een beetje lastig te volgen. Lucia Rijker vond ik leuk met die kinderen. Die verstaat helemaal geen flauwekul en daar hou ik wel van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s