De Franse filmmaker Thomas Siff maakte acht ultrakorte filmpjes waarin hij aan de hand van een gids voorbeelden zoekt van typografie die een stad typeert. Dat is natuurlijk een onmogelijke opgave. In steden als Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal of Amsterdam is zoveel te zien en op te merken dat je in zeven minuten nooit compleet kan zijn of een stad helemaal kunt typeren. Maar het was van Siff een aardige aanzet.
Voor Amsterdam had hij Bas Jacobs gekozen die aan de hand van enkele markante voorbeelden van de Amsterdamse School liet zien hoe typografie en architectuur met elkaar verweven zijn. Andere voorbeelden, zoals het opschrift op de Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade en de huisnummers in de nieuwe Olympia buurt in Amsterdam-Zuid waren wat minder goed uitgewerkt.
Heel vol was het afgelopen vrijdag toen vijf van de filmpjes van Thomas Siff werden getoond in Pakhuis De Zwijger. In een moeizaam te volgen interview (Siff spreekt Engels met een loodzwaar Frans accent) kon hij er weinig aan toevoegen. Ook aanwezig was ons aller Piet Schreuders die in 1975 voor de vpro een lange film maakte over Hollywood. Die ging niet speciaal over typografie maar het beroemde Hollywood sign speelde een opmerkelijke rol in zijn documentaire, hij was er destijds zelfs in geslaagd om de heuvel te beklimmen en te poseren aan de voet van een van de ‘O’’s van Hollywood. Na vertoning van een ingekorte versie van de oude documentaire, toen had men nog tijd, kon de oude Piet er nog steeds smakelijk over vertellen.
Jacobs maakte voor uitgeverij De buitenkant ook een boekje van zijn ‘safari typo’ zoals hij zijn tocht noemt, hierin werkt hij ook andere voorbeelden uit, zoals de klassieke letters op het monument op de Dam en de Iamsterdam letters voor het Rijksmuseum, maar het blijft allemaal erg anekdotisch, bovendien laat hij de binnenstad vrijwel helemaal weg. Niet interessant? Als lezer kom je niet veel meer te weten over typografie, over de geschiedenis van de stad en de samenhang daartussen. De foto’s in het boekje zijn bar slecht afgedrukt, alles is grijs, bovendien laat Jacobs niet altijd zien wat hij belooft.
Tijdsens de bijeenkomst moest Jacobs ook al in het Engels (lastig te verstaan) een toelichting geven. Hij liet nog enkele andere voorbeelden zien en promootte zijn boekje. Een aardige opzet, maar niet helemaal geslaagd. Om een stad aan de hand van zijn typografie te typeren heb je veel meer tijd en deskundigheid nodig.
Maarten Helle is zo’n typograaf die veel over Amsterdam en zijn letters heeft gepubliceerd, beter en met meer aandacht voor het vak. http://stage-ma.nl/Typografie_files/Amsterdam%20in%20letters.pdf
Meer typografie: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx oude letteren 8 – boodschappen http://wp.me/p1MauM-1Rx oude letteren 9 – nieuw! http://wp.me/p1MauM-1Sd
Jammer dat de link naar Helle niet werkt.
Zou misschien vervangen kunnen worden door wel werkende link http://www.hellebeelden.nl
LikeLike
Een paar jaar geleden ben ik gestopt met de Kalfjes, kan ze helaas niet bijhouden.
LikeLike