Beide Siciliën

images
Als kind al was ik dol op atlassen. Uren kon ik daarin kijken en me verbazen over grillige grenzen en vreemde namen. Later kwamen daar historische atlassen bij die ook de geschiedenis van de grenzen lieten zien en namen van al lang verdwenen staten.
Dit weekend ging ik in de uitverkoop op zoek naar een cadeautje en vond in de buurtboekhandel een prachtig boek over verdwenen landen (niet in de uitverkoop maar tegen de echte prijs die het mooi uitgegeven en goed vertaalde boek ook best waard is). Het is van de Noor Bjørn Berge en geeft een mooi beeld van vijftig van de misschien wel duizend landen die in de afgelopen eeuwen verdwenen zijn zoals de mij volkomen onbekende landen zoals: Tannoe Toeva, Iquique en Nandgaon.

Hij bepekt zich tot landen die ooit een postzegel hebben uitgegeven en het boek begint met het Koninkrijk der beide Siciliën. Die naam ken ik en heeft me altijd gefascineerd: hoezo twee Siciliën? Er is toch maar een eiland Sicilië?

In het verdeelde Italië bestonden al heel lang de afzonderlijke koninkrijken Napels en Sicilië, beide met een roerige geschiedenis en steeds veranderde grenzen.
In de Middeleeuwen hoorde het zuidelijke deel van Italië, de Mezzogiorno een tijdlang bij Sicilië. Het eiland Sicilië ging over naar het Spaanse Aragon, alleen de laars van Italië bleef over. De koning van dit deel, de koning van Napels, bleef zich echter altijd ook Koning van Sicilië noemen. de officiële naam van dit deel was dan ook Koninkrijk Sicilië, hoewel het eiland met die naam er niet meer bij hoorde.

unknownNa de Napoleontische tijd werden de twee koninkrijken in 1815 weer verenigd tot een flink gebied ten zuiden van de Kerkelijke Staat. De officiële naam van dit Koninkrijk was Regno  delle Due Secille. Het langst aan de macht was de autoritaire koning Ferdinando II, bijgenaamd La Bomba. Het waren roerige tijden: opstanden, afscheidingen volgden elkaar op, de koning probeerde met militaire macht zijn  positie te behouden. In 1848 liet hij enkele Siciliaanse steden bombarderen, vandaar zijn bijnaam.

De Arnhemsche Courant van 20 September 1848 berichtte erover: “Het nieuws van de inneming van Messina bevestigt zich, hoewel nog geene nadere bijzonderheden daaromtrent bekend zijn. Alleen verneemt men uit brieven van Livorno van 10 September dat de inwoners van Messina, de Napelsche troepen, sterk 20.000 man, de stad hadden laten binnenrukken, dezelve verlaten hebben na alvorens eenige mijnen te hebben laten ontploffen, waardoor een groot aantal Napolitanen zou zijn omgekomen. Van de hierdoor veroorzaakte verwarring hadden de inwoners van Messina gebruik gemaakt om terug te keeren en op den vijand aan te vallen, waaronder zij een groote slagting gemaakt hadden. Men hechte echter niet te veel aan dit berigt. Het enige dat zeker is, is dat de Napelsche troepen den 7den Messina hebben veroverd na des middags ten drie ure na een bombardement van twee dagen.”

Deze periode wordt prachtig beschreven in de roman De Tijgerkat (Il Gattapardo) van  Giuseppe Lampedusa. later verfilmd door Visconti.
Het Koninkrijk der beide Siciliën heeft bestaan tot 1861 toen Garibaldi vanuit Sardinië de macht greep en een groot deel van Italië verenigde onder koning Victor Emanuel uit het Huis van Savoye.

De tijgerkat is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, bijvoorbeeld via www.Boekwinketjes.nl 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s