Bastmat

kozakkentuin_f59

De kap van het lichte koetsje waarmee Alexander von Wrangel en schrijver Fjodor Dostojevski over de Siberische steppe reizen is bekleed met batsmatten. Zo staat het in De Kozakkentuin, het boeide dikke boek dat Jan Brokken schreef over de vriendschap tussen de Baltische jonker, aangesteld als Officier van Justitie in een provinciestadje in het zuiden van Siberië en de dan nog vrijwel onbekende schrijver Dostojevski die als dwangarbeider dienst moest doen in die afgelegen streek.
Je leest er makkelijk overheen, er worden zoveel wonderlijke details genoemd door Brokken, waarom zou je dan stil blijven staan bij ‘bastmatten’.

schermafbeelding-2017-02-01-om-11-17-50Het viel niet mee uit te zoeken wat bastmatten nou precies waren. Google stuurde me steeds in de richting van ‘badmatten’, maar daar ging het hier beslist niet over. Nee, het is wat het woord zegt: matten gemaakt van gevlochten bast, zoals je ook rietmatten hebt.
In het oude Rusland een veel gebruikt product dat bescherming bood en tegen een stootje kon. Wel kon het gaan schimmelen als het te lang nat was.  In sommige eco-winkels nog steeds verkrijgbaar.

Ik moet nog honderd bladzijden in dit boeiende boek over andere tijden, andere mores en altijd weer liefde en hartstocht.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, literatuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s