Oetluls

Is Trump een fascist? Schrijver Philip Roth wil niet zo ver gaan. “Hij is gewoon een oplichter. Hij weet niks van regeren, van geschiedenis, van wetenschap, filosofie, van kunst. Hij kan zich niet subtiel of genuanceerd uitlaten, ontbeert elk fatsoen en hanteert een vocabulaire van 77 woorden dat je beter Oetluls kunt noemen dan Engels.”

Bert Wagendorp citeert vandaag Roth in zijn column Volkskrant. Het gaat daarin vooral over Amerikaanse literatuur uit de jaren veertig en vijftig waarin al werd voorspeld welke barre tijden Amerika nog zou meemaken als daar een dictatuur zou heersen.
Welk woord  heeft Roth gebruikt voor ‘Oetluls’? Gelukkig is het allemaal terug te vinden. The New Yorker publiceerde op 30 januari de emails van Philip Roth over Trump, daarin gebruikt hij het woord ‘Jerkish’.
unknown

‘Oetluls’ lijkt mij een mooie, creatieve vertaling van dat begrip. Een Oetlul is zo’n enorme sukkel. We moeten de term Oetluls veel meer gaan gebruiken voor alle taal van politici die domme, ongenuanceerde uitspraken doen. Voor uitspraken die generaliseren, versimpelen, overdrijven. Allemaal Oetluls. We moeten de Oetlulse grammatica gaan beschrijven, de Oetlulse woordenschat. Er moet een Oetluls woordenboek komen, een eigen website, een leerstoel aan de universiteit.
We gaan het Oetluls te lijf. Journalisten moeten getraind worden in het herkennen van het Oetluls en leren hoe ze de Oetlulgebruiker met de mond vol tanden kunnen laten staan.

http://www.newyorker.com/magazine/2017/01/30/philip-roth-e-mails-on-trump 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oetluls

  1. Filip zegt:

    Het kan nooit kwaad om voor ogen te houden dat de wereld een schouwtoneel is. De mate van domheid die the Donald vertoont is van die grootorde dat men zich kan afvragen of dit wel nog echt is ?
    We weten dat het geheim van volksmenners is dat ze zich even dom voordoen als hun toehoorders.
    Het beste wapen tegen domheid is nog grotere domheid, een koekje van eigen deeg, een broek van hetzelfde laken qua.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s