Belgische kwaliteit

unknown
Min of meer toevallig belandde ik op zaterdagavond op Canvas bij de politieserie Ennemi Public. Na een dubbele aflevering ben ik daar nu echt aan verslingerd. Wat is dat goed gemaakt en wat spanend.
De Waalse serie van tien afleveringen speelt zich af in de Ardennen en is losjes gebaseerd op de affaire Dutroux. De vijfvoudige kindermoordenaar Guy Béranger wordt na twintig jaar voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis en overgebracht naar een klooster in Vielsart, een dorpje in de Ardennen. Zijn komst zorgt voor grote onrust onder de plaatselijke bevolking. De Brusselse politie-inspecteur Chloé Muller, een prachtige rol van Stéfanie Blachoud, wordt meegestuurd om hem in de gaten te houden. Kort na zijn aankomst verdwijnt een meisje en wordt al snel dood teruggevonden. De mensen uit het dorp zijn ervan unknown-3overtuigd dat Béranger weer heeft toegeslagen  en Chloé moet de zaak samen met de plaatselijke politie verder onderzoeken. Marc Dutroux, voor alle duidelijkheid, zit nog steeds gevangen in België, het was zijn vrouw die werd vrijgelaten en onderdak vond in en klooster in de Ardennen.

De vraag die je als kijker bezig blijft houden is of Béranger een berouwvolle bekeerling is die zich braaf terugtrekt in het klooster of nog steeds die gevaarlijke moordenaar is die mensen manipuleert en spelletjes speelt met zijn begeleiders.
Naast de hoofdrollen is er veel aandacht voor het gewone leven in een dorp in de Ardennen, de zorgen van een dorp dat wegkwijnt, waar weinig toekomst in zit. Allemaal mooi neergezet, goed gedoseerd.

unknown-1De Nederlandse serie Klem van Vara-BNN die ik ook zoveel mogelijk volg mist in vergelijking met Ennemi Public, vaart en spanning. De plot lijkt te veel vanuit de tekentafel geschreven, de personages voldoen aan alle clichés, er is geen verbinding met de omgeving. De Belgische serie komt zoveel echter, eerlijker over en raakt me daarom veel meer, hoe mooi Barry Atsma, Jacob Derwig en Georgina Verbaan hun rollen ook vertolken.

Het zijn vooral ook de subplots in Ennemi Public die boeien en het hoofdverhaal sterker unknown-2maken. Ook dat is een kwaliteit van deze serie. Een subplot mag niet te veel afleiden en moet goed passen in het geheel. Een mooie rol is weggelegd voor broeder Lucas die in het klooster belast is met het toezicht op de vrijgelaten moordenaar. Lucas onderzoekt, speurt, vermoedt, twijfelt. Lastig is dat zijn broer in het dorp een balgrijke positie inneemt, die is ervan overtuigd dat Béranger nog steeds gevaarlijk is en wil hem het liefst uit de weg ruimen.
Nog zes afleveringen te gaan, de dvd-recorder snort, ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Deze Belgische serie kan makkelijk vergeleken worden met de beste Scandinavische series die een aantal jaren geleden zo veel geprezen werden. Rond deze serie is het in de media opvallend stil. Canvas zendt steeds een dubbele aflevering uit.   Nog terug te kijken via https://www.canvas.be/tv-gids tot begin april,

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Belgische kwaliteit

 1. Wieneke zegt:

  Ik erger me kapot aan de Vlaamse tongval, dus ik kijk nooit naar Belgische dingen. Ik kan die lui niet serieus nemen gewoon. Met dat lievige taaltje en dan gaat het over heel onlieve dingen? Het klopt niet 🙂 De serie Klem is supersaai en de serie Smeris is voor Nederlandse begrippen zeker wel goed gedaan.

  Like

 2. Filip zegt:

  http://verhalen.canvas.be/nieuw-op-canvas-ennemi-public#84958

  Nu al spannend ? En dan zitten er nog enige mysteries aan te komen …
  Naast spanning en mysterie is er ook gelaagdheid en diepgang, eigenlijk vooral een kijk op “la condition humaine”.
  De beperking(en) van het mens zijn, hoe moeilijk het is en hoeveel moeite het kost om als mens boven jezelf uit te stijgen.
  Een spannend en mysterieus relaas met extra verhaallijnen voor wie ze wil zien…

  Geliked door 1 persoon

 3. Dirk Waeyaert zegt:

  Wij zijn geboeid geweest vanaf begin tot einde. Een verhaallijn met constante spanning en gevarieerde emoties. De acteurs spelen hun rol sereen en met de nodige diepgang.. Het scenario omvat alle geledingen van een samenleving: zorg voor de kinderen, onmacht, conflicten, verstoring in relaties., .. Ook werden de agressieve, hevige uitingen( bv. foltering) op een gepaste manier bewerkt. Het mysterieuze, in samenhang met de mooie natuurbeelden, bleef doorheen de reeks behouden. En de plot zette velen, mogelijks iedereen , op het verkeerde been.
  Een serie die meer aandacht, bewondering verdiende dan ze kreeg.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s