Ravenmoeder

unknownZe kreeg het naar haar hoofd geslingerd: ze was een ravenmoeder. In de tijd van haar onverwachte scheiding kreeg ze wel meer boze reacties, ook van mensen van wie ze het niet had verwacht. Het was ook een ongebruikelijke stap, Anna en haar man Joost gingen na een huwelijk van twaalf jaar uit elkaar, Anna trok in bij Joram, haar veel jongere vriend, de kinderen bleven bij Joost wonen.
Ook haar familie was er niet blij mee. Dat ze al heel lang doodongelukkig was bij Joost deed er niet toe, je laat eenvoudigweg je kinderen niet alleen.

Na verloop van tijd kwam er een keurige regeling. De kinderen waren de ene week bij haar en de andere week bij Joost. Ook de vakanties werden keurig opgedeeld. Ze had een woning gevonden dicht bij haar oude huis, de kinderen konden gewoon op hun oude school blijven, oma was altijd om de hoek, of ze nu bij haar waren of bij Joost.

Dat scheldwoord ‘ravenmoeder’ zat haar niet lekker. Het klonk beangstigend, raven deden haar denken aan zwarte kleren, aan de dood. Wat deden raven trouwens verkeerd tijdens de opvoeding? Niemand die het wist, zoveel raven waren er niet in de omgeving. Joram werkte bij de regionale televisie en hield ervan om dingen uit te zoeken.

unknownZodra jonge raven uit het nest zijn gevlogen kijken de ouders er niet meer naar om. De nestvlieders zijn dan nog erg onbeholpen, ze kunnen nog niet goed vliegen en het kost hen heel veel moeite om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Andere vogels blijven dan voor hun jongen zorgen, ze maken zich druk om die onbeholpen jongen, maar ravenouders zijn dan in geen velden of wegen te bekennen. Een deel van de jonge raven redt het niet, alleen de sterkste en slimste dieren overleven. Niet alleen de ravenmoeder maar ook de ravenvader negeert de hulpeloze jongen. Maar een scheldwoord ‘ravenvader’ bestaat ook in Duitsland niet. ‘Ravenmoeder’ daarentegen wordt daar veel gebruikt en het klinkt heel onaangenaam.En het duikt nu ook hier en daar in het Nederlands op.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Nederlandse taal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ravenmoeder

  1. Wieneke zegt:

    Misschien dat er daarom zo weinig raven zijn? Die jongen redden het gewoonweg niet.

    Like

  2. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Curieus; leuk om te weten. Misschien komt er Ravenvader als nieuw woord.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s