Gender

imagesMirjam kende ik uit de tijd dat ik bij de Hogeschool werkte. Ze regelde allerlei zaken rond de catering, een drukke baan met veel stress. Als ze pauze had ging ze graag met mij koffiedrinken en we hadden het dan vaak over haar jongste dochter. Daar had ze enorme problemen mee. Op de basisschool paste Tanja al niet in het normale patroon. Er was altijd iets met haar. Ze vocht met klasgenootjes, ze spijbelde, ze deed lelijk tegen de juffen. Het ging beter toen ze in groep zeven en acht een aardige meester kreeg, ze kon beter met mannen overweg dan met de moederlijke juffen van de onderbouw.
Tanja droeg bij voorkeur jongenskleren, ze weigerde typische meisjesdingen te doen zoals met Barbiepoppen spelen. De doos met My Little Pony die ze met kerst van haar oma kreeg had ze boos over de rand van het balkon gegooid. Zolang ze haar eigen gang kon gaan ging alles goed. Mirjam liet haar haar eigen keuzes maken, maar ze maakte zich wel zorgen.

In het vmbo koos Tania al heel snel voor een technische opleiding en zo tussen de jongens ging het op school eigenlijk heel goed. Ze ging naar een mbo-opleiding voor instrumentmakers en haalde bijna fluitend haar diploma. Toen ze achttien werd verklaarde ze definitief lesbisch te zijn. Dat kwam niet echt als een verrassing, maar Tanja bracht het wel heel zichtbaar in de praktijk. Haar kapsel was ultra kort, ze droeg alleen nog maar legerkleding, stoere mannenlaarzen en bomberjacks. Ze kreeg al snel een vriendin, een graatmager fotomodel dat haar bijna slaafs volgde in de dingen die ze deed. Dat meisje kwam tijdelijk ook in huis wonen omdat er een enge man was die haar bedreigde. Mirjam was er niet blij mee, ze voelde zich niet meer prettig in haar eigen huis.

In die tijd ging ik een aantal weken naar New York en Mirjam wilde in die periode graag op mijn huis en mijn katten passen. We hadden veel contact en ik had ook lange gesprekken met Tanja. Als relatieve buitenstaander en als homoman leek ik wat makkelijker tot haar te kunnen doordringen dan Mirjam. Mijn indruk was dat Tanja nog steeds zoekende was haar haar ware identiteit. Ze zocht het nu in extreme uiterlijke vormen, maar ik vond haar ook kwetsbaar en gevoelig. Ze was nog zo jong.

Ik schrok toen ze me vertelde dat ze serieus overwoog om van geslacht te veranderen. Ze had het er nog niet met Mirjam over gehad maar was er de laatste tijd erg mee bezig. ‘En transgenders zijn niet meer zo’n taboe als vroeger’, vond ze.
Mijn God, kan je niet gewoon lesbisch blijven, dacht ik, daar zijn we nu net aan gewend, waarom zo’n grote, definitieve stap? Ze voelde zich onzeker, vertelde ze. Op internet had ze veel informatie gevonden en ze was op een gespreksavond geweest van de VU. Ze was wel geschrokken van de strenge eisen die de kliniek voor geslachtsverandering stelde. Ze aarzelde ook. Moesten haar borsten er dan af? Ze was trost op haar borsten, het voelde goed, zonder bh, direct tegen een stevig legeroverhemd.
Laat het voorlopig rusten, adviseerde ik. Werk aan een betere relatie met je moeder. Probeer je leven een beetje op de rails te krijgen. Tanja kon al heel snel aan de slag bij het bedrijf waar ze stage had gelopen. Een baan met een behoorlijk inkomen. Ook de vriendin verdiende af en toe veel geld. Nu nog een eigen flatje zoeken. Dat laatste was makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wonder boven wonder lukte het om via de woningbouwvereniging van haar moeder in aanmerking te komen voor een tweekamerwoning in Zuidoost. Ze was met haar vriendin al hard aan het schilderen en timmeren in de nieuwe woning. De relatie met haar moeder werd ook beter. Mirjam was nu zelfs trots op haar stoere meid. Dat had ik lang niet van haar gehoord. En over een geslachtsverandering heeft ze het sindsdien niet meer gehad.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gender

 1. het is natuurlijk niet zo dat dit bij iedereen zo gaat, realiseer dat wel.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Zeker, geen geval is gelijk. Sommige jongeren weten zo zeker dat ze van geslacht willen veranderen dat het goed is om dan daarmee te beginnen. Maar bij twijfel: geen stappen zetten die je niet kunt terugdraaien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s