Koninklijk schandaal

images
Het blijft fascinerend te neuzen in oude geschiedenisboeken en te lezen over koninklijke affaires van lang geleden. Een vorstelijke titel maakt van iemand geen beter mens. Wel is er in veel gevallen veel geld en aanzien, wat al snel leidt tot opmerkelijke keuzes en opmerkelijke gedragingen.
In Nederland weten wij weinig over de Engelse vorsten uit de 19e eeuw. Het Huis Hannover regeerde er, de Engelse koningen waren tot 1837 ook koning van Hannover en hertog van Brunswijk. George IV werd geboren in 1762 als oudste zoon van koning George III en koningin Charlotte. Hij kreeg al heel vroeg de titel Prins van Wales. Hij viel op door een extravagante levensstijl, hij gaf heel veel geld uit, alleen al zijn paarden kosten de helft van  dan zijn jaarlijkse inkomen.
170px-georgeiv1798In 1785 trouwde hij tegen de wil van zijn vader in het geheim met Maria Fitzherbert, een vrouw die zes jaar ouder was dan hij, katholiek en al twee keer weduwe. Als troonopvolger mocht hij helemaal niet trouwen zonder toestemming van zijn vader maar hij deed dat toch. Hij was bezeten van deze vrouw en hoewel het huwelijk formeel nooit erkend werd en in 1794 ook werd ontbonden, schreef hij veel later dat Maria Fitzherbert de enige vrouw was van wie hij echt had gehouden.

George IV werd wegens ziekte van zijn vader benoemd tot prins-regent en ging door met het maken van schulden. Zijn familie moest elke keer weer bijspringen en trachten hem in toom te houden. Ze eisten dat hij zou trouwen met zijn nichtje, Caroline van Bruswijk, vooral omdat dat financieel weleens goed zou kunnen uitpakken. Het parlement zou de schulden vereffen en zijn toelage verhogen. Hij had zijn bruid nooit ontmoet en al direct na de eerste ontmoeting schreef hij ontzet over deze wilde Duitse prinses. Hij bestelde een brandy en weigerde om zich met haar te onderhouden.

Toch volbracht hij direct na het huwelijk zijn echtelijke plicht, precies negen maanden later kwam prinses Charlotte ter wereld, zijn enige wettelijke nakomeling. George weigerde met Caroline in één huis samen te wonen en begon openlijk aan verschillende affaires wat zijn populariteit niet ten goede kwam.

queen_caroline_of_brunswickCaroline zette zich in voor de belangen van haar dochter, de vermoedelijke troonopvolgster. Ze weigerde terug te keren naar har ouders in Duitsland, waar George op aandrong. Ze werd betrokken bij de politieke strijd die losbarstte rond de prinsregent, ze werd ook en politiek tegenstander van haar man. Hij betwistte de voogdij over prinses Charlotte en beschuldigde zijn vrouw ervan dat ze een buitenechtelijke zoon had gebaard. Een officiële onderzoekscommissie kon daar geen enkel bewijs voor vinden. Voer voor veel geroddel en tegenwerking. Caroline had vrienden maar ook felle vijanden.
In 1814 vertrok Caroline naar het vasteland en zou jarenlang verblijven in villa’s aan zee en in de bergen in Duitsland en Italië en een reis maken naar het Heilige Land.

Ze was niet uitgenodigd voor het huwelijk van haar enige dochter; Charlotte trouwde na de mislukte verloving met de Prins van Oranje vrij onverwacht met prins Leopold van Saksen-Coburg die later de eerste koning van België zou worden. Charlotte stierf echter in 1817 bij de geboorte van haar eerste kind, ook het zoontje overleefde de geboorte niet. Caroline hoorde pas veel later dat Charlotte was overleden, George weigerde haar een bericht te sturen.  Ze trok in Italië veel op met haar secretaris Bartolomeo Pergami met wie ze, naar men overal zei, ook een verhouding had. George liet haar bespioneren, zou hij haar kunnen betrappen op overspel dan zou hij eindelijk wettelijk van haar kunnen scheiden.

In 1820 volgde George zijn vader op. Met veel ceremonieel werd hij in juni 1821 170px-thumbnailgekroond in de Westminster Abbey. Caroline reisde weer naar Londen maar de koning weigerde haar om als koningin te erkennen, ze mocht niet aanwezig zijn bij de feestelijkheden. De koning probeerde opnieuw een formele scheiding door het parlement te krijgen maar dat lukte niet, Caroline weigerde om overspel te erkennen. Het volk stond aan haar kant, ze was ongelooflijk populair vooral omdat de mensen een hekel hadden gekregen aan de geldsmijterij en het liederlijke gedrag van de koning. Koning Georg IV was enorm dik geworden, hij leed aan tal van kwalen de laatste jaren van zijn leven kwam hij Windsor Castle niet meer uit..

Caroline werd vlak na de kroning in 1821 ziek en stierf in haar Londense huis. Ze werd op haar uitdrukkelijke verzoek begraven thuis in Brunswijk, ver weg van haar echtgenoot.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, royalty en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Koninklijk schandaal

  1. Wieneke zegt:

    In de prachtige tv-serie ‘Victoria’, die inmiddels afgelopen is, werd Charlotte vaak genoemd. Omdat de jonge Victoria doodsbang was om haar eerste kind te baren en daarmee hetzelfde lot te ondergaan als Charlotte. Uiteindelijk heeft Victoria haar angst erg goed weten te overwinnen, want ze kreeg maar liefst 9 kinderen. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s